Το Twitter που έγινε Χ, ενηλικιώνεται αφού σαν σήμερα στις 21 Μαρτίου 2006, ο συνιδρυτής του δικτύου, Jack Dorsey, αναρτούσε το πρώτο tweet αποτελούμενο από μόλις τέσσερις λέξεις: «Απλώς, σετάρω το τουίτερ μου».
just setting up my twttr
— jack (@jack) March 21, 2006
Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που άλλαξε τον τρόπο που επικοινωνούν οι χρήστες γεννήθηκε κατά την προσπάθεια του Jack Dorsey, να βρει έναν τρόπο να βελτιώσει τις υπηρεσίες των άλλων μέσων όπως το facebook και το Instagram.
Η αρχή έγινε με μία ιδέα του Τζακ Ντόρσεϊ, κατά τη διάρκεια ενός συμβουλίου της εταιρείας παραγωγής και διανομής podcasts, Odeo. Ο Ντόρσεϊ φαντάστηκε ένα ομαδικό σύστημα επικοινωνίας βασισμένο στα SMS. Twttr, το αρχικό της όνομα, στα πρότυπα του Flickr, ώστε να παραπέμπει σε τιτίβισμα πουλιού.
Το Twitter δοκιμάστηκε αρχικά στο εσωτερικό δίκτυο της εταιρείας, ξεκινώντας με ένα απλό μήνυμα: «just setting up my twttr» για να ανοίξει τα… φτερά του στο Διαδίκτυο, τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς.
Μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη λειτουργίας του, το Twittr άλλαξε το όνομά του σε Twitter και τελικά διέθετε ένα ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών. Οι ιδρυτές του επέβαλαν όριο 140 χαρακτήρων ανά tweet, με βάση το μέγιστο μήκος των γραπτών μηνυμάτων κειμένου εκείνη την εποχή.
Η χρήση του Twitter “εξερράγη” στο Συνεδριακό Κέντρο του Όστιν, στο Τέξας των ΗΠΑ, τον Μάρτιο του 2007. Εκείνη την εποχή, στέλνονταν πάνω από 60.000 tweets την ημέρα και από εκεί και πέρα αυξανόταν ραγδαία. Το 2013, οι New York Times ανέφεραν ότι η εταιρεία είχε περισσότερους από 2 χιλιάδες υπαλλήλους και περισσότερους από 200 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.
Η εταιρεία Obvious, που δημιουργήθηκε από τους Ντόρσεϊ, Στόουν και Γουίλιαμς, για να φιλοξενήσει το Twitter τον Οκτωβρίου του 2006, και έχοντας μετατραπεί σε αυτόνομη επιχείρηση αποκλειστικά για το Twitter το 2007, σήμερα αποτιμάται σε μια αξία πολλών δισ. δολαρίων.
Εσείς πόσα θα δίνατε για ένα tweet;
Το 2021 ο Ceo του twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, αποφάσισε να πουλήσει σε μορφή NFT, το πρώτο tweet που είχε αναρτηθεί ποτέ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Και όσο κι αν φαίνεται περίεργο βρήκε αγοραστή που το πλήρωσε σαν πραγματικό έργο τέχνης!
Συγκεκριμένα περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια πλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μαλαισιανής τεχνολογικής εταιρείας Bridge Oracle για να το αποκτήσει. Ο λόγος για τον Τούρκο επιχειρηματία Sina Estavi, ο οποίος το “χτύπησε” μέσω δημοπρασίας στην πλατφόρμα Valuables, που ελέγχεται από την αμερικανική εταιρεία Cent. Μάλιστα, το… χρυσό tweet, αγοράστηκε με τη χρήση του κρυπτονομίσματος Ether έναντι 1.630,5825601 ether, που αντιστοιχούσαν σε 2.915.835,47 δολάρια τη στιγμή της πώλησης.
Ο Estavi μετά την αγορά του τουίταρε: «Νομίζω ότι χρόνια αργότερα οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν την πραγματική αξία αυτού του tweet, όπως η ζωγραφική της Μόνα Λίζα».
Το tweet του Ντόρσεϊ σε μορφή non–fungible token (NFT), έχει τη δική του ψηφιακή υπογραφή, η οποία δίδει τη δυνατότητα στον κάθε χρήστη να επαληθεύσει τη γνησιότητά του.
This is not just a tweet!
I think years later people will realize the true value of this tweet, like the Mona Lisa painting https://t.co/vnA5pz3esQ
— Sina Estavi (@SinaEstavi) March 22, 2021
Ο Ντόρσεϊ είπε ότι τα έσοδα από την πώληση του tweet θα τα έδινε στο GiveDirectly, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.
Τo τέλος εποχής για το πουλί
Ήταν τέλη Οκτωβρίου του 2022, όταν το Twitter περιήλθε στην ιδιοκτησία του πολυδισεκατομμυριούχου Ελον Μασκ έναντι 44 δισ. δολαρίων. Ακριβώς έναν χρόνο μετά, ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης “σκότωσε” το πουλί και στη θέση του έβαλε το γράμμα Χ.