20.1 C
Athens
Saturday, November 23, 2024
More

    20 Ιουνίου 1840: Πες το με… κουκκίδες και παύλες

    Σαν σήμερα, στις 20 Ιουνίου 1840, ο Samuel FB Morse λαμβάνει αμερικανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τα τηλεγραφικά σήματα με τελείες, γνωστό στον κόσμο ως κώδικας ή σήματα Morse.

    Ο κωδικός Morse που επινόησε σε συνεργασία με τον Alfred Vail χρησιμοποιεί ένα σύστημα από κουκκίδες και παύλες για να αναπαραστήσει γράμματα και αριθμούς. Χρησιμοποιήθηκε στην πράξη το 1844, όταν ο ίδιος και ο Βέιλ κατασκεύασαν έναν λειτουργικό ηλεκτρομαγνητικό τηλεγραφικό πομπό.

    Morse Code Facts That Made Us Stop and Think | The Vintage News

    Ο Βέιλ δούλεψε σε διάφορες βελτιώσεις στον πομπό προτού εγκαταλείψει εντελώς την επιχείρηση το 1848, νιώθοντας ότι ο μισθός του ήταν πολύ χαμηλός!

    Μερικοί μελετητές υποστηρίζουν ότι ήταν ο Βέιλ και όχι ο Μορς εκείνος που στην πραγματικότητα βρήκε το σύστημα με τις κουκκίδες.

    Ανεξάρτητα από το ποιος τον επινόησε, ο αρχικός κώδικας ήταν λίγο διαφορετικός από αυτόν που χρησιμοποιείται σήμερα. Αυτό που αναγνωρίζουμε ως κώδικας Μορς είναι στην πραγματικότητα μια διεθνής παραλλαγή του αρχικού ή “αμερικανικού” κώδικα. Ο αμερικανικός κώδικας δεν περιείχε μόνο τελείες και παύλες, αλλά και κενά με πέντε γράμματα: C, O, R, Y και Z. ( Το C , για παράδειγμα, αποδόθηκε ως εξής: • • •) Οι αριθμοί 0 έως 9 ήταν επίσης διαφορετικοί.

    ArtReynolds - The Morse Code system was created in the 1830s by...

    Η διεθνής έκδοση, γνωστή ως Modern International Morse Code , παρουσιάστηκε σε  συνέδριο στο Βερολίνο το 1851. Ο αμερικανικός κώδικας παρέμεινε σε ευρεία χρήση μέχρι τη δεκαετία του 1920, όταν τελικά όλοι παρατάχθηκαν πίσω από τη διεθνή έκδοση.

    Έχασε στην πολιτική, κέρδισε στην επικοινωνία

    Το 1840 ήταν μια πολυάσχολη χρονιά για τον Μορς. Ένας ολοκληρωμένος, σεβαστός ζωγράφος, εκπαιδευμένος στη φωτογραφία, άνοιξε ένα στούντιο πορτρέτων στη Νέα Υόρκη. Ο Μορς είχε γνωρίσει τον Λουί Νταγκέρ στο Παρίσι τον προηγούμενο χρόνο και στη Νέα Υόρκη δίδαξε τη διαδικασία της δαγκεροτυπίας σε αρκετούς φωτογράφους, συμπεριλαμβανομένου και του Μάθιου Μπρέιντι , ο οποίος την χρησιμοποίησε αρκετά καλά κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.

    The Story Behind Morse Code (and Why It Matters to You)

    Όταν τελικά έλαβε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον ίδιο τον τηλέγραφο, πήγε πρώτα στον Οθωμανό Σουλτάνο Abdulmecid στην Κωνσταντινούπολη ο οποίος τον δοκίμασε προσωπικά και του έδωσε την ευλογία του. Άλλοι, κυρίως οι Άγγλοι Charles Wheatstone και William Cooke, είχαν πατέντες για παρόμοιο (και κάποιοι λένε, ανώτερο) υλικό, αλλά ο Morse τελικά θριάμβευσε στη νομική μάχη.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα