19.8 C
Athens
Sunday, May 19, 2024
More

    20 Απριλίου 1964: Και εγένετο Nutella και η επάλειψη κρέμας φουντουκιού… μανία

    Η Nutella, η λαχταριστή κρέμα φουντουκιού που κάνει το ψωμί απόλαυση γίνεται 60! 

    Στους πεινασμένους καιρούς μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας νεαρός ζαχαροπλάστης, ο Pietro Ferrero, έχει ένα όραμα – μια προσιτή πολυτέλεια από μικρή ποσότητα κακάο και πολλά φουντούκια.

    “Ο παππούς μου είχε κάνει την τελειοποίηση αυτής της φόρμουλας, αυτοσκοπό” είχε πει πριν λίγα χρόνια το αφεντικό της οικογενειακής επιχείρησης, ο Giovanni Ferrero. “Ξύπνησε τη γιαγιά μου τα μεσάνυχτα και της έβαλε μια κουταλιά στο στόμα, ρωτώντας την “Πώς ήταν;”

    Ο Ιταλός παραγωγός Nutella Giovanni Ferrero

    Ο Pietro ήταν ένας ταπεινός άνθρωπος που ζούσε σε μια μαγευτική περιοχή που φημιζόταν σε όλη τη χώρα για τα νόστιμα και άφθονα φουντούκια της. Οι καιροί ήταν δύσκολοι και οι σοκολατένιες απολαύσεις δεν ήταν για τον απλό κόσμο. Παρόλα αυτά, ονειρευόταν μια μαγική φόρμουλα που θα επέτρεπε σε όλους να απολαμβάνουν τις γλυκές λιχουδιές του.

    Η περιοχή Πιεμόντε της Ιταλίας και η πρωτεύουσά της, το Τορίνο, ήταν ήδη διάσημη για τη βιομηχανία σοκολάτας της. Εκεί γεννήθηκε η Gianduja, ένας κρεμώδης συνδυασμός σοκολάτας και φουντουκιών. Αλλά μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να σκεφτούν να την αγοράσουν. “Η σοκολάτα ήταν τόσο ακριβή, κανείς δεν μπορούσε να την αγοράσει, τουλάχιστον στην Ιταλία”, λέει ο Giovanni Ferrero.

     

    the shop

    Το 1946 ο παππούς του εγκαινίασε το Giandujot, ή αλλιώς Pasta Gianduja, κυλινδρικές φρατζόλες σε αλουμινόχαρτο από ένα είδος στερεοποιημένης σοκολάτας που έπρεπε να κοπεί με μαχαίρι.

    Nutella_History

     

    Η πρώτη επαλειφόμενη έκδοση – Supercrema – ήρθε λίγα χρόνια αργότερα.
    “Αυτή ήταν μια μεγάλη επιτυχία”, λέει ο Giovanni. “Ήταν η πρώτη μάρκα που επέτρεπε στους ανθρώπους να απολαμβάνουν ζαχαροπλαστική σε πολύ προσιτή τιμή και κατέρριψε την αντίληψη ότι η σοκολάτα ήταν, μόνο για πολύ ειδικές περιστάσεις και γιορτές όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα”.

     

    Supercrema advertisement

    Μπορούσε επίσης να καταναλωθεί με ψωμί, το οποίο αποτελούσε μεγάλο μέρος της διατροφής εκείνη την εποχή. Οι άνθρωποι που δεν έτρωγαν ποτέ σοκολάτα απέκτησαν τη συνήθεια Supercrema.

    First Versions: Nutella
    Αλλά ήταν ο γιος του Pietro, Michele Ferrero, που τη μετέτρεψε σε Nutella, επαναλανσάροντάς την με τη διάσημη πλέον μυστική συνταγή και το εμβληματικό γυάλινο βάζο.

    Η Nutella γεννιέται | Nutella
    “Ο πατέρας μου έλεγε: “Μπορούμε να το προωθήσουμε περισσότερο, υπάρχουν νέες τεχνολογίες, υπάρχουν νέοι τρόποι να διαφημίσουμε αυτή τη συνταγή”.
    “Η Nutella γεννήθηκε την ίδια χρονιά που γεννήθηκα κι εγώ, το 1964, οπότε έχω έναν μικρό αδελφό στην οικογένεια! Και δεν ήταν απλώς μια ιταλική επιτυχία, αλλά μια ευρωπαϊκή επιτυχία”!, λέει ο Giovanni Ferrero.

    Nutella stamp
    Συλλεκτική έκδοση γραμματοσήμων με τη nutella στα 50α γενέθλια του προϊόντος

    Το όνομα έδωσε στο προϊόν άμεση διεθνή απήχηση. Περιείχε τη λέξη καρύδια (nut) και φυσικά θύμιζε Ιταλία – το “-ella” είναι μια κοινή τρυφερή ή υποκοριστική κατάληξη στα ιταλικά, όπως στη μοτσαρέλα (τυρί), την ταλιατέλα (μια μορφή ζυμαρικών) ή την καραμέλα (ιταλικό γλυκό).

    First Versions: Nutella

    Εξήντα χρόνια μετά, η Nutella αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, παράγεται σε δεκάδες εργοστάσια σε όλο τον κόσμο και αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του κύκλου εργασιών του ομίλου Ferrero, μαζί με άλλα προϊόντα όπως τα Kinder και τα σοκολατάκια Ferrero Rocher. Η εταιρεία είναι ο νούμερο ένα χρήστης φουντουκιών στον κόσμο, αγοράζοντας το 25% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα