Σαν σήμερα, στις 20 Μαρτίου 1930, ο πολυτεχνίτης Harland Sanders ιδρύει το Sanders Court & Café στο North Corbin του Κεντάκι, ως καντίνα βενζινάδικου που εξελίχθηκε στην αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων γρήγορου φαγητού “KFC”.
Προηγουμένως, είχε προσπαθήσει να κάνει διάφορες δουλειές: Καπετάνιος σε φέρι μποτ, ασφαλιστής, πωλητής σε κατάστημα φωτιστικών, δικηγόρος, πωλητής ελαστικών, ακόμη και ερασιτέχνης μαιευτήρας! Σε όλες απέτυχε παταγωδώς, τόσο που προσπάθησε ακόμη και να αυτοκτονήσει!
Τα δύσκολα χρόνια
Ο Χάρλαντ γεννήθηκε το 1890 και μεγάλωσε σε μια φάρμα έξω από το Χένριβιλ της Ιντιάνα. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν μόλις πέντε ετών.
Η μητέρα του τον έμαθε να μαγειρεύει όταν ήταν επτά ετών. Στα 13 του χρόνια, έφυγε από το σπίτι για να ακολουθήσει μια σειρά από επαγγέλματα, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Όλα ξεκίνησαν από ένα βενζινάδικο
Το 1930, ανέλαβε ένα πρατήριο καυσίμων Shell στον αυτοκινητόδρομο US Route 25 λίγο έξω από το North Corbin, μια μικρή πόλη στην άκρη των Απαλαχίων Ορέων. Σε αυτό το βενζινάδικο μετέτρεψε μια αποθήκη σε καντίνα – μικρό εστιατόριο, σερβίροντας αρχικά σπιτικά μαγειρεμένα γεύματα όπως μπριζόλες, ζαμπόν και τηγανητό κοτόπουλο στους πελάτες του βενζινάδικου. Ονόμασε την παράλληλη δραστηριότητά του, Sander’s Café.
Η σκέψη της μαζικής παραγωγής τηγανητού κοτόπουλου του έγινε εμμονή. Ο Sanders ήταν δυσαρεστημένος με τα 35 λεπτά που χρειαζόταν για να ετοιμάσει το κοτόπουλό του σε σιδερένιο τηγάνι. Ο χρόνος ήταν χρήμα και οι πελάτες του δεν μπορούσαν να διαθέσουν ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Για να κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα, αρνούταν να τηγανίσει το κοτόπουλό του σε βαθύ τηγάνι. Αν και ήταν μια πολύ πιο γρήγορη διαδικασία, κατά τη γνώμη του Σάντερς ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος ξέραινε το κοτόπουλο και το έψηνε ανομοιόμορφα.
Από την άλλη πλευρά, αν προετοίμαζε το κοτόπουλο πριν πάρει παραγγελία, υπήρχε το ενδεχόμενο να του μείνει στο τέλος της ημέρας.
Τη λύση φαίνεται ότι του έδωσε ένα νέο προϊόν… Το 1939 κυκλοφόρησαν οι πρώτες χύτρες ταχύτητας, οι οποίες ήταν σχεδιασμένες κυρίως για το μαγείρεμα λαχανικών στον ατμό. Ο Sanders αγόρασε μία και την τροποποίησε σε φριτέζα, την οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησε για την προετοιμασία του κοτόπουλου. Η νέα μέθοδος μείωσε τον χρόνο παραγωγής του ώστε να είναι συγκρίσιμος με το τηγάνισμα, ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε την επιθυμητή ποιότητα του τηγανητού κοτόπουλου.
Ο μαγικός αριθμός 11
Δέκα χρόνια αργότερα, το 1940, τελειοποίησε τη συνταγή του. Περιείχε 11 μπαχαρικά και βότανα και μέρος της, ήταν χαραγμένο πίσω από την πόρτα της κουζίνας σε εκείνο το βενζινάδικο.
Μια… χρυσή μυστική συνταγή
Το πρώτο KFC άνοιξε το 1952 και το 1955, αφού ο Sanders κατάφερε να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη μοναδική συνταγή, ξεκίνησε έναν μαραθώνιο για να συγκεντρώσει κεφάλαια και να αναπτύξει το εμπορικό του σήμα.
Ο Σάντερς βγήκε στους δρόμους προωθώντας την ιδέα του για το κοτόπουλο από εστιατόριο σε εστιατόριο. Οι ανεξάρτητοι ιδιοκτήτες εστιατορίων θα πλήρωναν τέσσερα σεντς για κάθε κομμάτι κοτόπουλου που πωλούταν ως αμοιβή δικαιόχρησης, με αντάλλαγμα τη συνταγή και τη μέθοδο του Σάντερς και το δικαίωμα να διαφημίζονται χρησιμοποιώντας το όνομα και τη μορφή του.
Επινόησε το όνομα “Kentucky Fried Chicken” που τον διαφοροποιούσε από το “τηγανητό κοτόπουλο του Νότου” που συναντούσε κανείς στα εστιατόρια. Τριπλασίασε τις πωλήσεις του μόνο τον πρώτο χρόνο.
Σε ηλικία 74 ετών, πούλησε τα KFC σε επενδυτές για 2 εκατομμύρια δολάρια! Η συνέχεια είναι γνωστή.
Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει καταφέρει να ανακαλύψει τη μυστική συνταγή των KFC!
Τα KFC στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα από το 1997, τα KFC κέρδισαν αμέσως την αγάπη και την προτίμηση του ελληνικού κοινού, χάρη στη μοναδική γευστική εμπειρία και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους. Η επιλογή αποκλειστικά ελληνικού κοτόπουλου έχει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της γεύσης και της ποιότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, τα KFC συνεργάζονται με την εταιρεία Αγγελάκης, από την οποία προμηθεύονται φρέσκο ελληνικό κοτόπουλο από την Εύβοια, ως πρώτη ύλη για κάθε γεύμα κοτόπουλου, ακολουθώντας αυστηρές προδιαγραφές για να εξασφαλίσουν άριστη ποιότητα. Φυσικά, ακολουθείται πάντα πιστά η ίδια διάσημη μυστική συνταγή, με τον μαγικό αριθμό των 11 βοτάνων και μπαχαρικών.