Η Samsung, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα αποτελεί έναν όμιλο – κολοσσό με έδρα τη Νότια Κορέα που έχει υπό την σκέπη του διάφορες θυγατρικές εταιρείες. Παράγει σχεδόν το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών της χώρας, με προϊόντα που αφορούν τα ηλεκτρονικά, τη βαριά βιομηχανία, τις κατασκευές και την άμυνα ενώ φθάνει και μέχρι τις ασφάλειες, τη διαφήμιση και τη ψυχαγωγία.
Της Πέπης Οικονομάκη
Πιο θα το πίστευε, λοιπόν, ότι αυτή η εταιρεία ιδρύθηκε μια μέρα σαν σήμερα, την 1η Μαρτίου 1938, με μόλις 30.000 γουόν δηλαδή περίπου 27 δολάρια ΗΠΑ!
Ο Lee Byung-chul, μάλιστα, ξεκίνησε τη Samsung (στα Κορεάτικα το όνομα σημαίνει τρία αστέρια) ως παντοπωλείο με έδρα την πόλη Taegu που εμπορευόταν και εξήγαγε προϊόντα τα οποία παράγονταν στην πόλη και γύρω από αυτήν. Πουλούσε αποξηραμένα κορεατικά ψάρια και λαχανικά, καθώς και τα δικά του noodles!
Η εταιρεία αναπτύχθηκε γρήγορα φθάνοντας τους 40 υπαλλήλους και επεκτάθηκε στη Σεούλ το 1947, αλλά την ανοδική της πορεία ανέκοψε ο πόλεμος της Κορέας. Μετά τον πόλεμο, ο Lee ξεκίνησε ένα διυλιστήριο ζάχαρης στο Busan πριν επεκταθεί στην κλωστοϋφαντουργία και κατασκευάσει το μεγαλύτερο, εκείνη την εποχή, εργοστάσιο παραγωγής μαλλιού στην Κορέα.
Αυτή η πρώιμη διαφοροποίηση αποτέλεσε μια επιτυχημένη στρατηγική ανάπτυξης για τη Samsung, η οποία επεκτάθηκε γρήγορα στις ασφάλειες και το λιανικό εμπόριο.
Τη δεκαετία του 1960, η Samsung εισήλθε στον κλάδο των ηλεκτρονικών με τη κατασκευή διαφόρων τμημάτων ηλεκτρονικών συσκευών.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Samsung εξαγόρασε την DongBang Life Insurance και ίδρυσε την Joong-Ang Development (σήμερα γνωστή ως Samsung Everland). Επιπλέον, ξεκίνησε η συνεργασία Samsung-Sanyo, ανοίγοντας το δρόμο για την παραγωγή τηλεοράσεων, φούρνων μικροκυμάτων και άλλων καταναλωτικών προϊόντων.
Το 1970, η Samsung-Sanyo παρήγαγε τις πρώτες ασπρόμαυρες τηλεοράσεις της και επέκτεινε την εμβέλειά της στη ναυπηγική, τα πετροχημικά και τους κινητήρες αεροσκαφών. Κατά την επόμενη δεκαετία, η Samsung παρήγαγε επίσης ασπρόμαυρες τηλεοράσεις με τρανζίστορ, έγχρωμες τηλεοράσεις, ψυγεία, ηλεκτρικές αριθμομηχανές γραφείου και κλιματιστικά. Το 1978, η εταιρεία έφτασε στο ορόσημο της παραγωγής 5 εκατομμυρίων τηλεοράσεων.
Μέχρι το 1974, η Samsung Heavy Industries ήταν μία από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές εταιρείες στον κόσμο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η εταιρεία ίδρυσε τη Samsung Electronics America και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Suwon.
Το 1980, η Samsung εισήλθε στη βιομηχανία τηλεπικοινωνιακού υλικού με την αγορά της Hanguk Jeonja Tongsin. Αρχικά κατασκευάζοντας τηλεφωνικούς πίνακες, η Samsung επεκτάθηκε σε συστήματα τηλεφώνου και φαξ, τα οποία τελικά μετατοπίστηκαν στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Samsung επεκτάθηκε στη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Νέα Υόρκη. Το 1982 ιδρύθηκε η Samsung Printing Solutions. Αυτή η θυγατρική της εταιρείας παρείχε ψηφιακές λύσεις στη βιομηχανία εκτυπώσεων. Την επόμενη χρονιά, η εταιρεία άρχισε να παράγει προσωπικούς υπολογιστές και το 1984 οι πωλήσεις της Samsung έφτασαν το ένα τρισεκατομμύριο γουόν.
Αργότερα στη δεκαετία, η Samsung επεκτάθηκε στο Τόκιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, και πήρε θέση ηγέτη στην κατασκευή ημιαγωγών (τσιπς).
Το 1987, ο ιδρυτής Lee Byung-chul απεβίωσε και ο γιος του, Lee Kun-hee, ανέλαβε τον έλεγχο της Samsung. Λίγο αργότερα, η Samsung Semiconductor and Telecommunications συγχωνεύτηκε με τη Samsung Electronics. Ο συγχωνευμένος οργανισμός επικεντρώθηκε στις οικιακές συσκευές, τις τηλεπικοινωνίες και τους ημιαγωγούς.
Η επόμενη δεκαετία έφερε επιπλέον ανάπτυξη και επιτεύγματα. Σύντομα η Samsung έγινε παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή τσιπ, δημιούργησε τη Samsung Motors και άρχισε να παράγει ψηφιακές τηλεοράσεις. Η εταιρεία άρχισε επίσης να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στο σχεδιασμό και την κατασκευή εξαρτημάτων για άλλες εταιρείες. Επιδίωξε να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο.
Η Samsung Ventures ιδρύθηκε το 1999 για να επενδύσει σε νεοφυείς εταιρείες που επικεντρώνονται σε πολλές από τις βασικές υπηρεσίες της Samsung.
Η Samsung εισήλθε και στην αγορά κινητών τηλεφώνων με το SPH-1300, ένα πρώιμο πρωτότυπο με οθόνη αφής που κυκλοφόρησε το 2001. Η εταιρεία ανέπτυξε επίσης το πρώτο τηλέφωνο αναγνώρισης ομιλίας το 2005.
Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η Samsung εξαγόρασε εταιρείες που ανέπτυσσαν τεχνολογίες για ηλεκτρονικές συσκευές. Το 2011, η Samsung κυκλοφόρησε το Galaxy S II, ενώ το 2012 ακολούθησε το Galaxy S III, ένα από τα πιο δημοφιλή smartphones στον κόσμο. Το έτος 2012 σηματοδότησε επίσης την ανάδειξη της Samsung σε μεγαλύτερο κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων στον κόσμο και την εξαγορά της mSpot για την παροχή ψυχαγωγίας στους χρήστες συσκευών Samsung.
Η εταιρεία πραγματοποίησε πρόσθετες εξαγορές τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών που θα τη βοηθούσαν να επεκτείνει τις προσφορές της στην ιατρική τεχνολογία, τις έξυπνες τηλεοράσεις, τις οθόνες OLED, τον οικιακό αυτοματισμό, τις λύσεις εκτύπωσης, τις λύσεις cloud, τις λύσεις πληρωμών και την τεχνητή νοημοσύνη.
Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Samsung ανακοίνωσε το Gear VR, μια συσκευή εικονικής πραγματικότητας που αναπτύχθηκε για χρήση με το Galaxy Note 4. Μέχρι το 2015, η Samsung είχε εγκρίνει περισσότερες πατέντες στις ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, με περισσότερες από 7.500 πατέντες χρησιμότητας να έχουν χορηγηθεί πριν από το τέλος του έτους.
Το 2017, η Samsung έλαβε κυβερνητική άδεια να δοκιμάσει ένα αυτοκινούμενο αυτοκίνητο. Την επόμενη χρονιά, η Samsung ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τα σχέδιά της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα προσλάβει 40.000 υπαλλήλους τα επόμενα τρία χρόνια.