Καφές σημαίνει απόλαυση από τη στιγμή που βάζεις το φλιτζάνι στο στόμα σου και γεύεσαι την πρώτη γουλιά και σίγουρα όχι όσο περιμένεις να ετοιμαστεί…
Αυτό κατάλαβαν και οι εφευρέτες ανά την Ευρώπη τον 19ο αιώνα και “έστυψαν” το μυαλό τους προκειμένου να βρουν τρόπους για να μειώσουν τον χρόνο παρασκευής του. Ήταν, άλλωστε, η εποχή του ατμού.
Την περίοδο αυτή, δημιουργήθηκαν πολλά πρωτότυπα και κατοχυρώθηκαν πολλές πατέντες, όμως ο άνθρωπος που δημιούργησε τη μηχανή και τη μέθοδο που θα οδηγούσε στον εσπρέσο ήταν ο Angelo Moriondo, από το Τορίνο της Ιταλίας, ο οποίος, σαν σήμερα, στις 16 Μαΐου 1884, κατοχυρώνει την πατέντα για την πρώτη μηχανή του εσπρέσο.
Η μηχανή του αποτελούνταν από ένα μεγάλο καζάνι, που ζεσταινόταν σε πίεση 1,5 μπαρ και έσπρωχνε το νερό μέσα από ένα μεγάλο στρώμα αλεσμένου καφέ. Ένα δεύτερο καζάνι έφτιαχνε ατμό, ο οποίος έπεφτε πάνω στο στρώμα του καφέ, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της παρασκευής.
Όταν δεν «νιώθεις» από marketing… σου «κλέβει» τη δόξα ο Bezzera και ο Pavoni!
Ο εφευρέτης δεν έδωσε ποτέ το όνομά του στις μηχανές του και ούτε επιχείρησε να τις εκμεταλλευτεί εμπορικά. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιούσε τις μηχανές στα δικά του καφέ, με αποτέλεσμα σήμερα να μην σώζεται ούτε μία. Δεν υπάρχει ούτε καν μία φωτογραφία τους, πέραν των πληροφοριών της πατέντας.
Αντίθετα, αυτοί που «πάτησαν» πάνω στην εφεύρεση του Moriondo για να γίνουν γνωστοί ως «ο Steve Wozniak και ο Steve Jobs του εσπρέσο» ήταν ο Luigi Bezzerra και ο Desiderio Pavoni.
Ο Bezzera από το Μιλάνο ήταν εκείνος που εφηύρε τη μηχανή εσπρέσο της μονής δόσης στις αρχές του 20ου αιώνα. Ήταν η εποχή της βιομηχανικής επανάστασης στην Ιταλία και τα αφεντικά στα εργοστάσια δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένα με το πόση ώρα έχαναν από τη δουλειά τους οι εργάτες, περιμένοντας να ετοιμαστεί ένα μεγάλο φλυτζάνι καφές. Ο Bezzerra, θέλοντας να λύσει αυτό το πρόβλημα, έφτιαξε μία μηχανή που μπορούσε να φτιάξει ένα φλυτζανάκι με συμπυκνωμένο καφέ μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Παρότι χρειαζόταν λιγότερη ώρα για να φτιαχτεί ο καφές, η γεύση και η δύναμή του ήταν πολύ ισχυρότερες.
Ο Bezzera έφτιαξε μερικά πρωτότυπα της μηχανής του, αλλά η εφεύρεσή του παρέμεινε υποεκτιμημένη, κυρίως γιατί δεν είχε χρήματα για να επεκτείνει την επιχείρησή του.
Όμως ο Desiderio Pavoni είχε. Το 1903 αγόρασε τις πατέντες του Bezerra και βελτίωσε τον σχεδιασμό. Οι δυο τους συνεργάστηκαν για να τελειοποιήσουν τη μηχανή, την οποία ο Pavoni ονόμασε Ideale. Στην Έκθεση του Μιλάνου του 1906, οι δύο άνδρες παρουσίασαν στον κόσμο τον «cafeé espresso».