Σαν σήμερα, στις 15 Μαΐου του 1891, ο Εβραίος τραπεζίτης Φρέντερικ Φίλιπς και ο γιος του Χέραρντ Φίλιπς ιδρύουν στο Αϊντχόφεν τηv Phillips, μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των ηλεκτρονικών προϊόντων.
Της Πέπης Οικονομάκη
Ο Gerard Philips ήταν ο μικρότερος από τρία αδέλφια. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας που ακολουθεί αναγράφεται ότι ο Anton Philips, ο αδελφός του Gerard, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ πραγματικά για τα πειράματα του Gerard και μάλιστα είχε προσπαθήσει να ανατρέψει τις πειραματικές διατάξεις του Gerard πετώντας πάνω τους σάπια μήλα από το παράθυρο!
Οι λαμπτήρες της Philips σημείωσαν πολύ γρήγορα μεγάλη επιτυχία, γεγονός που επέτρεψε στην εταιρεία να αναπτυχθεί και να επεκταθεί με ταχείς ρυθμούς.
Μεταξύ της ίδρυσής της και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Philips άρχισε να δημιουργεί νέους τύπους λαμπτήρων, έχτισε νέα εργοστάσια για την παραγωγή νέων υλικών και προϊόντων και επεκτάθηκε σε νέες αγορές.
Το 1939 η Philips άρχισε να πωλεί την πρώτη ηλεκτρική ξυριστική μηχανή με περιστρεφόμενες λεπίδες, η οποία αργότερα θα γινόταν η γνωστή Philishave που θα έφερνε επανάσταση στο ξύρισμα και την ανδρική περιποίηση.
Αυτή η ταχεία επέκταση οδήγησε σε τεράστια ανάπτυξη της οικονομίας των τόπων όπου η Philips εγκατέστησε τα εργοστάσια και τις αποθήκες της και δημιούργησε θέσεις εργασίας για μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
Η Philips επωφελήθηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου κερδίζοντας μερίδιο αγοράς στις χώρες που μποϊκοτάριζαν την εισαγωγή τεχνολογικών προϊόντων από τη Γερμανία, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ρωσία. Το 1923 ιδρύθηκε η Svenska AB Philips, ένα σουηδικό εργοστασιακό υποκατάστημα κατασκευής ραδιοφώνων.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σημαντική ποσότητα μηχανημάτων από τα εργοστάσια της Philips κατασχέθηκε από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκε στη Γερμανία. Μετά το τέλος του πολέμου, τα μηχανήματα αυτά στάλθηκαν πίσω στη Philips.
Η μεταπολεμική εποχή έγινε περίοδος εκρηκτικής επέκτασης για τη Philips, κατά την οποία άρχισε να παράγει μεταξύ άλλων ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.
Η μεγάλη ζήτηση για τα συγκεκριμένα προϊόντα οδήγησε σε δημιουργία περισσοτέρων εργοστασίων στο εξωτερικό και στην ενθάρρυνση μεταναστών εργατών κυρίως από την Ισπανία, να έρθουν στις Κάτω Χώρες για να εργαστούν για τη Philips.
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Η Philips είχε καλή φήμη: παρείχε σχολική εκπαίδευση και στέγαση στους εργαζομένους, έχτισε βιβλιοθήκες και παρείχε παντοπωλεία για τους εργαζομένους της Philips. Αυτά τα παντοπωλεία, τα Etos, υπάρχουν ακόμη και σήμερα στις Κάτω Χώρες.
Άλλα πράγματα που εφηύρε ή για τα οποία είναι διάσημη η Philips; Οι μηχανές καφέ Senseo, οι πρώτες κασέτες, τα μηχανήματα ακτίνων Χ, το βίντεο, το δοκιμαστικό μοτίβο της τηλεόρασης, ακόμη και οι βιντεοκλήσεις!