20.1 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    14 Φεβρουαρίου 1946 – Κι όμως, ο πρώτος Η/Υ ήταν γυναικεία υπόθεση και φτιάχτηκε για τις ανάγκες του πολέμου…

    Σαν σήμερα, στις 14 Φεβρουαρίου του 1946, ο ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer), ο πρώτος πλήρως ηλεκτρονικός υπολογιστής, παρουσιάζεται στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Έχει τη δυνατότητα να κάνει 5.000 πράξεις ανά δευτερόλεπτο – είναι δηλαδή 1.000 φορές ταχύτερος από τους υπόλοιπους “υπολογιστές” της εποχής του. Καταλαμβάνει χώρο που ξεπερνά τα 167 τετραγωνικά μέτρα και ζυγίζει σχεδόν 30 τόνους!

    Της Πέπης Οικονομάκη

    Σήμερα: Παρουσιάστηκε ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής

    Για τις ανάγκες του πολέμου

    Ο υπολογιστής που παρουσίασαν οι J. Presper Eckert και John Mauchly ήταν στην πραγματικότητα ένα “υποπροϊόν” του πολέμου.

    J. Presper Eckert and John Mauchly in front of vacuum tubes | 102657861 |  Computer History Museum
    Οι J. Presper Eckert και John Mauchly μπροστά από λυχνίες

    Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι πυροβολητές του αμερικανικού στρατού στόχευαν τα όπλα τους χρησιμοποιώντας πίνακες βολής, οι οποίοι περιείχαν τις τροχιές που μπορούσαν να ακολουθήσουν τα βλήματα ανάλογα με τον τύπο του όπλου, τη γεωγραφική περιοχή ή την κατεύθυνση και την ταχύτητα του ανέμου. Οι πίνακες αυτοί κατασκευάζονταν χειροκίνητα στη στρατιωτική βάση Aberdeen Proving Grounds, στην Πενσυλβάνια.

    Κάθε πίνακας περιείχε περίπου τρεις χιλιάδες τροχιές και κάθε τροχιά απαιτούσε περίπου 750 υπολογισμούς. Λόγω του μεγάλου αριθμού των υπολογισμών που έπρεπε να γίνουν, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών έκλεισε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου ήδη γίνονταν εργασίες πάνω σε πρώιμες εκδόσεις υπολογιστών, για να τους βοηθήσει στην παραγωγή αυτών των πινάκων πυρών πυροβολικού.

    Η κατασκευή του Ηλεκτρονικού Αριθμητικού Ολοκληρωτή και Υπολογιστή (Electronic Numerical Integrator and Computer ή ENIAC), όπως ονομάστηκε,  έγινε στο υπόγειο της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Moore.

    Λειτουργούσε με 17.000 λυχνίες, 70.000 αντιστάσεις, 10.000 πυκνωτές, 6.000 διακόπτες και 1.500 ρελέ. Για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των λυχνιών, ο ENIAC δούλευε συνεχώς, δημιουργώντας 174 κιλοβάτ θερμότητας και απαιτώντας το δικό του σύστημα κλιματισμού. Η κατασκευή του ENIAC κόστισε στην κυβέρνηση 487.000 δολάρια όταν ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 1946.

    The world's first general purpose computer turns 75 | Penn Today

    Γυναίκες πίσω από την κατασκευή

    Και μπορεί οι J. Presper Eckert και John Mauchly να πήραν τα εύσημα και τη φήμη αλλά το έργο κατασκευής το έφεραν σε πέρας ουσιαστικά γυναίκες: Οι Jean Bartik, η Betty Holberton, η Kathleen Antonelli, η Marlyn Meltzer, η Ruth Teitelbaum και η Frances Spence βοήθησαν στη συναρμολόγηση των διαφόρων εξαρτημάτων του υπολογιστή και έγραψαν και έλεγξαν τον κώδικα.

    Female Firsts: Betty Holberton and the ENIAC - WITI
    Betty Holberton

    Η Klara von Neumann, ήταν αυτή που εκπαίδευσε αυτές τις γυναίκες για το έργο. Η Adele Goldstine, μια άλλη γυναίκα, έγραψε ένα πεντάτομο εγχειρίδιο για τον ENIAC. Εργάστηκε επίσης ως χειρίστρια του υπολογιστή.

    The world's first general purpose computer turns 75 | Penn Today

    Η κατασκευή του ENIAC έφερε την επανάσταση στην επιστήμη των υπολογιστών και της ηλεκτρολογίας που παραμένει σημαντική μέχρι σήμερα.

    Ο ENIAC ήταν η ταχύτερη υπολογιστική συσκευή της εποχής του, ικανή για 5.000 προσθέσεις ανά δευτερόλεπτο, αλλά λόγω της έλλειψης εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου, κάθε νέα σειρά υπολογισμών έπρεπε να προγραμματίζεται χειροκίνητα.

    The Computers Who Brought ENIAC to Life - IEEE Spectrum

    Για μια δεκαετία, και μέχρι να χτυπήσει κεραυνός το κτίριο όπου φυλασσόταν, το 1955, ο ENIAC λέγεται ότι είχε εκτελέσει περισσότερους υπολογισμούς από όσους είχε εκτελέσει ολόκληρη η ανθρωπότητα μέχρι εκείνη τη στιγμή.

    Υπολογισμούς για τους πίνακες βολής του πυροβολικού, μέχρι πολύπλοκους φυσικούς υπολογισμούς για τη βόμβα υδρογόνου…

    ENIAC Turns 75 | News | Communications of the ACM

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα