19.8 C
Athens
Sunday, May 19, 2024
More

    12 Μαρτίου 1989: O Tim Berners Lee πρoτείνει τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού και αλλάζει τον κόσμο

    Σαν σήμερα, στις 12 Μαρτίου του 1989, ο Tim Berners Lee προτείνει τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού, το γνωστό μας WWW (αρχικά της έκφρασης World Wide Web), ο οποίος, σε συνδυασμό με τη σχεδόν παράλληλη έλευση του ίντερνετ, άλλαξαν για πάντα τον κόσμο…

    Ο παγκόσμιος ιστός είναι μία από τις πιο επιδραστικές ανακαλύψεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μέσω αυτής, η πρόσβαση σε πληροφορίες έγινε πολύ πιο εύκολη για όλους σε κάθε γωνιά της γης, «γεννήθηκαν» νέα επαγγέλματα, η ψυχαγωγία πήγε σε άλλα επίπεδα και προέκυψαν νέες τεχνολογίες και εφευρέσεις.

    Tim Berners-Lee and the Birth of the Web | OpenMind

    Από μικρός μπροστά σε μια οθόνη

    H αγάπη του Berners για τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές ήταν κάτι που ήρθε πολύ φυσικά αφού και οι δύο του γονείς εργάζονταν στην Ferranti Mark I, που διέθετε τους πρώτους εμπορικούς υπολογιστές. Όταν ο Tim Berners Lee αποφοίτησε το 1976 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σχεδίασε ένα λογισμικό υπολογιστή στην εταιρεία Plessey Telecommuications Ltd. To 1980 ήταν πια σύμβουλος μηχανικής λογισμικού στο CERN στη Γενεύη.

    Η ιδέα που θεωρήθηκε ουτοπική από το CERN

    Ο τότε 33χρονος Τιμ Μπέρνερς Λι ονοματίζει την ανακάλυψή του Παγκόσμιου Ιστού, γιατί αποτελείται από μυριάδες διασυνδεδεμένους δικτυακούς τόπους (web site), που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα στον χρήστη να μετακινείται εύκολα από τον ένα τόπο στον άλλο και από τη μία ιστοσελίδα ενός τόπου να έχει πρόσβαση σε ιστοσελίδα άλλου, με τη συνδρομή συνδέσμων υπερκειμένου (hypertext).

    Το δωμάτιο στο CERN όπου ο Berners είχε την ιδέα του Παγκόσμιου Ιστού

    Αρχικά, η ιδέα του καθηγητή Tim Berners Lee, θεωρήθηκε ουτοπική και το CERN δεν του έδωσε την δέουσα προσοχή. Ως τότε τα online συστήματα δικτύωσης που χρησιμοποιούνταν, ήταν το Compuserve, το Gopher και το Minitel. Έτσι ο Tim Berners Lee, τα Χριστούγεννα του 1990 σκέφτηκε να δημοσιοποιήσει τον κώδικα προγραμματισμού. Με αποτέλεσμα πάνω σε αυτή να βασιστεί ο πρώτος φυλλομετρητής  (Browser) Mosaic, που επέτρεπε την ασφαλή πλοήγηση στο internet.

    Στόχος του καθηγητή Tim Berners Lee ήταν να παρέχει στους ερευνητές του CERN τη δυνατότητα, να μοιράζονται τις πρακτικές τους, χωρίς να χρησιμοποιούν συνεχώς το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Να τοποθετούν τις πληροφορίες τους διαδικτυακά και να μπορούν να κάνουν ανάκτηση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Η πρώτη εφαρμογή του Παγκόσμιου Ιστού στο CERN, ήταν ο τηλεφωνικός κατάλογος του εργαστηρίου, ο οποίος και θεωρήθηκε ως μικρό θαύμα.

    Τελικά, το λειτουργικό σύστημα, εφαρμόστηκε στα τέλη του 1990 και περιλάμβανε ένα πρόγραμμα περιήγησης www και έναν διακομιστή HTTP. Κυκλοφόρησε εκτός CERN σε άλλα ερευνητικά ιδρύματα τον Ιανουάριο 1991.

    Στο κοινό δόθηκε στις 23 Αυγούστου 1991.

    Παγκόσμιος Ιστός και Διαδίκτυο

    Σήμερα επικρατεί μια σύγχυση για τους όρους Παγκόσμιος Ιστός και Διαδίκτυο. Με τους περισσότερους να πιστεύουν πως είναι ταυτόσημοι, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Ο πρώτος είναι μέρος του internet. Ενώ ο δεύτερος είναι ένα παγκόσμιο σύστημα διασυνδεμένων δικτύων υπολογιστών που χρησιμοποιούν μια σειρά από πρωτόκολλα. Έτσι ώστε να εξυπηρετούνται δισεκατομμύρια χρηστών καθημερινά σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

    Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι το μέσο για την ανάκτηση  τεράστιου όγκου πληροφοριών μέσω του διαδικτύου. Επί της ουσίας, είναι μια εφαρμογή πελάτη διακομιστή και επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν ανάκληση πληροφοριών από το Internet, χωρίς να γνωρίζουν που είναι αποθηκευμένες αυτές οι πληροφορίες. Ο παγκόσμιος ιστός είναι ένα πληροφοριακό σύστημα, που βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο δεδομένων το οποίο με τη σειρά του βασίζεται σε κόμβους και υπερσυνδέσμους.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα