24.1 C
Athens
Sunday, September 29, 2024
More

    12 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας – Τα παιδιά των φαναριών στην Ελλάδα

    Αφρική, Ασία, Νότια Αμερική και δυστυχώς Ευρώπη. Παιδιά που εργάζονται σε φυτείες, ορυχεία, λατομεία, εργοστάσια και άλλους επικίνδυνους χώρους. Χειρίζονται χημικά υλικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν από κάποιο ατύχημα, να τραυματισθούν ή να μετατραπούν σε χρόνιους ασθενής. Τα στοιχεία που βλέπουν το φώς της ημέρας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, για να μην πω απελπιστικά.

    Η UNICEF και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας μιλούν για πάνω από 200 εκατομμύρια εργαζόμενα ανήλικα παιδιά. Παιδιά που δεν παίζουν, δεν γελάνε, που δεν πηγαίνουν σχολείο, δεν ζουν καν παιδικά χρόνια. Παιδιά, που αντί να παίρνουν τα απαραίτητα εφόδια για μια καλύτερη ζωή, εργάζονται κάτω από άσχημες συνθήκες σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες και βλάπτουν την ψυχική και σωματική τους υγεία. 73 εκατομμύρια από αυτά τα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ενώ κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες σκοτώνονται σε ατυχήματα κατά την διάρκεια της εργασίας που τους έχει επιβληθεί.

    Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας στις 12 Ιουνίου καθιερώθηκε με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Η UNICEF ήδη ξεκίνησε με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας μια κοινή προσπάθεια στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, να βάλουν επιτέλους φραγμό στην εργασία των παιδιών σε ορυχεία και λατομεία και να προωθήσουν την εγγραφή τους σε σχολεία. Η χρονιά φέτος είναι αφιερωμένη από την UNICEF στην παιδική εργασία στον αγροτικό τομέα, που απασχολείται η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων παιδιών. Και ενώ υπάρχει πρόοδος και ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται παγκοσμίως πέφτει χρόνο με τον χρόνο, παρόλα αυτά θεωρώ ότι είναι εγκληματικό σήμερα στον 21ο αιώνα, στην εποχή της ανάπτυξης και της τεχνολογίας, να εξακολουθεί να υπάρχει εκμετάλλευση παιδικής εργασίας. Θεωρώ ότι το χρέος όλων μας, είναι να βρεθούν λύσεις που θα δώσουν ένα οριστικό τέλος σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, που αντί να δημιουργεί ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, καταστρέφει το μέλλον των επόμενων γενεών.

    Περισσότερα από 300 παιδιά επαιτούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

    Περισσότερα από 300 παιδιά σε συνθήκες επαιτείας εντόπισε μέσα σε 9 μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Μάιο του 2024, η ομάδα εργασίας στον δρόμο (Streetwork) του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Συνολικά, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 307 παιδιά (από βρέφη μέχρι 18χρονα), εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν σε συνθήκες επαιτείας, παιδικής εργασίας και σχολικής διαρροής, και κατάγονται από χώρες όπως η Ελλάδα, η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

    Τα στοιχεία προέρχονται από ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ, με αφορμή τη δημόσια δράση ευαισθητοποίησης που διοργανώνει στις 14 Ιουνίου, στις 5.30 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου τιμώντας την 12η Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

     

    Η περιπατητική διαδρομή θα ξεκινήσει από το άγαλμα του Βενιζέλου και θα συνεχιστεί στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, όπου οι συμμετέχοντες θα «παγώνουν» και θα μένουν ακίνητοι κάτω από το σύνθημα «Τα παιδιά στο δρόμο ΔΕΝ είναι αόρατα». Τότε, οι περαστικοί θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την παιδική εργασία. Με ποιο τρόπο; Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες θα έχει στο πέτο του ένα αυτοκόλλητο καρτελάκι που θα αναγράφει το όνομα ενός παιδιού κι από κάτω θα έχει έναν γραμμωτό κώδικα «ταχείας απόκρισης» (QR-Code).

    Έτσι οι περαστικοί θα μπορούν να σκανάρουν με τα κινητά τους τηλέφωνα το QR-Code και να διαβάζουν αφενός την ιστορία ενός παιδιού που εργάζεται, αφετέρου θα ενημερώνονται αναλυτικά με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν -και τι να μην κάνουν- εάν πέσουν στην αντίληψή τους περιστατικά παιδική εκμετάλλευσης.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα