Τον τόνο του συνεδρίου έδωσε το βράδυ της Δευτέρας η Gita Gopinath, η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην ομιλία της, είπε ότι υπήρχε μια «άβολη αλήθεια» που έπρεπε να ακούσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. «Ο πληθωρισμός αργεί πολύ για να επιστρέψει στον στόχο».
Και έτσι, είπε, τα επιτόκια θα πρέπει να είναι σε επίπεδα που περιορίζουν την οικονομία έως ότου ο βασικός πληθωρισμός κινηθεί σε πτωτική πορεία. Αλλά η κυρία Gopinath είχε ένα άλλο ανησυχητικό μήνυμα να μοιραστεί: Ο κόσμος πιθανότατα θα αντιμετωπίσει περισσότερα σοκ, πιο συχνά.
«Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να επιμείνουν τα πιο ασταθή σοκ προσφοράς της εποχής της πανδημίας», είπε. Οι χώρες που κόβουν παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού για να μεταφέρουν την παραγωγή στην πατρίδα ή σε υπάρχοντες εμπορικούς εταίρους θα αύξαναν το κόστος παραγωγής. Και θα ήταν πιο ευάλωτα σε μελλοντικούς κραδασμούς επειδή η συγκεντρωμένη παραγωγή τους θα τους έδινε λιγότερη ευελιξία.
Οι συζητήσεις στη Σίντρα επέστρεφαν συνεχώς σε όλα όσα δεν γνωρίζουν οι οικονομολόγοι και η λίστα ήταν μεγάλη: Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν. οι αγορές ενέργειας είναι αδιαφανείς. Η ταχύτητα με την οποία η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομία φαίνεται να επιβραδύνεται. Και υπάρχουν ελάχιστες οδηγίες για το πώς θα αντιδράσουν οι άνθρωποι και οι εταιρείες σε μεγάλες διαδοχικές οικονομικές κρίσεις.
Υπήρχαν επίσης πολλά mea culpas σχετικά με την ανακρίβεια των προηγούμενων προβλέψεων για τον πληθωρισμό.
«Η κατανόησή μας για τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν είναι ακριβής», είπε ο κ. Πάουελ. «Όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εδραιωθεί ο πληθωρισμός στην οικονομία. Οπότε το πέρασμα του χρόνου δεν είναι φίλος μας εδώ».
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αντίκτυπος των υψηλών επιτοκίων θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να γίνει αισθητός στην οικονομία από ό,τι στο παρελθόν. Στη Βρετανία, η συντριπτική πλειονότητα των στεγαστικών δανείων έχει επιτόκια που καθορίζονται για σύντομες περιόδους και έτσι επαναφέρονται κάθε δύο ή πέντε χρόνια. Πριν από μια δεκαετία, ήταν πιο συνηθισμένο να υπάρχουν στεγαστικά δάνεια που κυμαίνονταν με τα επιτόκια, έτσι οι ιδιοκτήτες κατοικιών ένιωσαν αμέσως τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων. Εξαιτίας αυτής της αλλαγής, «η ιστορία δεν πρόκειται να είναι ένας σπουδαίος οδηγός», είπε ο κ. Bailey.
Ένας άλλος κακός οδηγός ήταν οι τιμές στις αγορές ενέργειας. Η τιμή της χονδρικής ενέργειας ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τους ρυθμούς πληθωρισμού, αλλά οι γρήγορες αλλαγές των τιμών συνέβαλαν στο να γίνουν ανακριβείς οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Μια συνεδρίαση πάνελ για τις αγορές ενέργειας ενίσχυσε τις ανησυχίες των οικονομολόγων σχετικά με το πόσο ανεπαρκώς ενημερωμένοι είναι για κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον πληθωρισμό, λόγω έλλειψης διαφάνειας στον κλάδο. Ένα γράφημα για τα μεγάλα κέρδη των οίκων εμπορίας εμπορευμάτων πέρυσι άφησε πολλούς στην αίθουσα με τα μάτια ορθάνοιχτα.
Οι οικονομολόγοι γράφουν νέα οικονομικά μοντέλα, προσπαθώντας να ανταποκριθούν γρήγορα στο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες υποτίμησαν σταθερά τον πληθωρισμό. Αλλά σε κάποιο βαθμό η ζημιά έχει ήδη γίνει, και μεταξύ ορισμένων υπευθύνων χάραξης πολιτικής υπάρχει μια αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στις προβλέψεις.
Το γεγονός ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες στην ευρωζώνη συμφώνησαν να «εξαρτώνται από τα δεδομένα» — να λαμβάνουν αποφάσεις πολιτικής με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα σε κάθε συνεδρίαση και να μην λαμβάνουν προκαθορισμένες ενέργειες — δείχνει ότι «δεν εμπιστευόμαστε αρκετά μοντέλα τώρα για να βασίσουμε την απόφασή μας , τουλάχιστον ως επί το πλείστον, στα μοντέλα», δήλωσε ο Pierre Wunsch, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου. «Και αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε εκπλαγεί εδώ και ενάμιση χρόνο».
Δεδομένων όλων αυτών που οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν γνωρίζουν, η κυρίαρχη διάθεση στο συνέδριο ήταν η ανάγκη για μια σκληρή στάση έναντι του πληθωρισμού, με υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αλλά δεν συμφώνησαν όλοι.
Κάποιοι υποστήριξαν ότι οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα ήταν αρκετές για να μειώσουν τον πληθωρισμό και οι περαιτέρω αυξήσεις θα προκαλούσαν περιττό πόνο στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί να αισθάνονται υποχρεωμένοι να ενεργήσουν πιο επιθετικά για να αποτρέψουν επιθέσεις στη φήμη και την αξιοπιστία τους, υποστήριξε μια φωνητική μειοψηφία.
«Οι πιθανότητες είναι ότι έχουν ήδη κάνει πάρα πολλά », είπε ο Erik Nielsen, οικονομολόγος της UniCredit, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει λόγω της φθίνουσας πίστης στις προβλέψεις, είπε, η οποία δίνει έμφαση στα δεδομένα του παρελθόντος για τον πληθωρισμό.
«Είναι σαν να οδηγείς ένα αυτοκίνητο και κάποιος έβαψε την μπροστινή σου οθόνη για να μην μπορείς να κοιτάς μπροστά», είπε. «Μπορείτε μόνο να κοιτάξετε από το πίσω παράθυρο για να δείτε τι ήταν ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα. Αυτό μάλλον τελειώνει με εσένα στο χαντάκι».