To σημαντικό κονδύλι του 1 δισ ευρώ θα διατεθεί για την κατάρτιση, κυρίως την ψηφιακή εργαζόμενων και ανέργων με χρονικό ορίζοντα το 2025 από το ταμείο ανάκαμψης. Σε πρώτη φάση έως το τέλος του 2022 σε προγράμματα κατάρτισης θα ενταχθούν 150.000 ωφελούμενοι ενώ συνολικά θα ωφεληθούν 500.000 πολίτες.
Ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, προαναγγέλλοντας την αλλαγή του μοντέλου κατάρτισης η οποία θα αποτυπώνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας τόνισε χθες στο πλαίσιο της παρουσίασης των δράσεων του ταμείου ανάκαμψης: « Η κατάρτιση σταματά να είναι πλάκα και ευκαιρία για πρόσθετο εισόδημα Γίνεται όπλο για τη νέα οικονομία του αύριο. Τα πιστοποιητικά θα δείχνουν ότι οι καταρτιζόμενοι έχουν αποκτήσει γνώσεις που η αγορά θα ανταμείψει. Σε πρώτη φάση συνεργαστήκαμε με κολοσσούς όπως η amazon και η google . Kανένας πάροχος δεν αποκλείεται αλλά ο πήχης πρέπει να ανέβει. Θα υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και πιστοποίηση για τους παρόχους και τους καταρτιζόμενους»
Ο βασικές αρχές του νομοσχεδίου που θα προωθηθεί τον επόμενο μήνα θα είναι η ποιότητα, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης όσο και των καταρτιζομένων προκειμένου να ανέβει η επίδοση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο λεγόμενο skills matching (την αντιστοίχιση δηλαδή των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας).
Πιο συγκεκριμένα, θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ ένα ποσό στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ( ΚΕΚ) μετά την επιβεβαιωμένη ολοκλήρωση και πιστοποίηση της εκπαίδευσης του εργαζόμενου η ανέργου. Στη συνέχεια για να πάρει το ΚΕΚ το δεύτερο μέρος της αποζημίωσης θα πρέπει να βρει στον εκπαιδευόμενο θέση πρακτικής άσκησης σε επιχείρηση. Το τρίτο μέρος της αποζημίωσης θα καταβάλλεται όταν ο άνεργος βρει δουλειά, κάτι που αποδεικνύει ότι η εκπαίδευση ήταν αποτελεσματική. Για παράδειγμα , ο εκπαιδευτής μπορεί να λάβει το 80% της αποζημίωσης κατά την κατάρτιση και το 20% μετά την εύρεση εργασίας, ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών. Οικονομικά κίνητρα θα θεσπιστούν και για τους εκπαιδευόμενους ανέργους οι οποίοι θα λαμβάνουν ένα ποσό έναντι του κόστους διαβίωσής τους κατά τη διάρκεια της περιόδου κατάρτισης.