Το 1929, η Nestlé κλήθηκε να συμβάλει στη διατήρηση του πλεονάσματος κόκκων καφέ στη Βραζιλία που προέκυψε μετά το κραχ της Wall Street. Και η Nestlé αποδέχτηκε την πρόκληση.
Στον χημικό Dr Max Morgenthaler ανετέθη η αποστολή να δημιουργήσει ένα νόστιμο φλιτζάνι καφέ με τον πιο εύκολο και φθηνό τρόπο: απλά προσθέτοντας νερό. Ο Max και η ομάδα του εργάστηκαν σκληρά για να βρουν έναν νέο τρόπο παρασκευής στιγμιαίου καφέ που θα διατηρούσε τη φυσική γεύση του ροφήματος.
Το 1938, βρήκαν τον τρόπο και γεννήθηκε η NESCAFÉ, ένα όνομα συνώνυμο με τον στιγμιαίο καφέ που προέκυψε από τη χρήση των τριών πρώτων γραμμάτων της Nestlé και την κατάληξη “café”…
Της Πέπης Οικονομάκη
Ο Δρ Morgenthaler κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μυστικό της διατήρησης του αρώματος του καφέ βρίσκεται στη δημιουργία ενός διαλυτού καφέ με αρκετούς υδατάνθρακες. Γι αυτό και χρησιμοποίησε μια συγκεκριμένη τεχνική για να παράγει τον καφέ και τα συμπληρώματά του σε σκόνη και την παρουσίασε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Nestlé.
Κι ενώ με το λανσάρισμα για πρώτη φορά του NESCAFÉ στην Ελβετία, σαν σήμερα την 1η Απριλίου 1938, το προϊόν σημείωσε τεράστια επιτυχία στη λιανική, ήρθε ένα χρόνο αργότερα ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος για να αλλάξει τις αρχικές προβλέψεις των δημιουργών, οι οποίοι όμως, βγήκαν και πάλι κερδισμένοι.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο NESCAFÉ αποτελούσε βασικό στοιχείο στις μερίδες τροφίμων των Αμερικανών στρατιωτών καθώς ήταν γρήγορος και εύκολος στην παρασκευή. Τα αμερικανικά στρατεύματα έγιναν οι πρεσβευτές της μάρκας και μετά τον πόλεμο, ο NESCAFÉ εξήχθη στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Φωτογραφία τραβήχτηκε το 1953, κατά τη διάρκεια της αποστολής στο Έβερεστ με τον Edmund Hillary, τον Tenzing Norgay και ένα μικρό κουτί NESCAFÉ!Η διάρκεια ζωής του, που ήταν μεγαλύτερη από τον φρέσκο καφέ, βοήθησε τη δημοτικότητά του να αυξηθεί και τους όγκους πωλήσεων να εκτοξευθούν.
Το 1952 το εργοστάσιο Nescafé στο St Menet της Γαλλίας έκανε την καινοτομία, δημιουργώντας ένα προϊόν που δεν χρειαζόταν πρόσθετους υδατάνθρακες.
Κατά τη δεκαετία του 1960 το προϊόν κυκλοφόρησε ξανά σε γυάλινα δοχεία στην Ευρώπη και την Ιαπωνία για διατήρηση της φρεσκάδας.
Με τις δεκαετίες η Nescafé επέκτεινε τη συνταγή διαλυτού καφέ της δημιουργώντας άλλες ποικιλίες – Nescafé Decaffeinated, Nescafé Gold Espresso, Nescafé Frappé, Nescafé Cappuccino και Nescafé Ready-to-Drink .
Ο καφές που έφθασε μέχρι το φεγγάρι
Το 1969, η NESCAFÉ συνόδευσε το πλήρωμα του Apollo 11, Neil Armstrong, Buzz Aldrin και Michael Collins, στην πρωτοποριακή αποστολή τους. Ήταν ο πρώτος καφές που προσγειώθηκε στο φεγγάρι.