Εκατομμύρια μπουκάλια κρασί αφήνονται να παλαιώσουν σε κελάρια για πολλά χρόνια. Δεν είναι όμως ο μόνος τρόπος αυτός για παλαίωση. Τον τελευταίο καιρό ο βυθός της θάλασσας φιλοξενεί αμέτρητα κρασιά τα οποία παλαιώνονται με έναν πρωτότυπο τρόπο.
Ολα ξεκίνησαν το 2010 όταν δύτες ανακάλυψαν το ναυάγιο μιας σκούνας έξω από το Meriehamn του Φιλανδικού αρχιπελάγους και ανέσυραν από το αμπάρι του 168 φιάλες Σαμπάνιας. Αν και τα κρασιά ήταν ηλικίας 170 ετών, οι σταθερές, χαμηλές θερμοκρασίες 2-4º C της Βαλτικής και το σκοτάδι που επικρατούσε στα -50 μέτρα τα διατήρησαν ζωντανά και φρέσκα, επιτρέποντας μάλιστα σε κάποια από αυτά να δημοπρατηθούν σε τιμές-ρεκόρ για Σαμπάνιες που έφτασαν τα 30.000 € ανά φιάλη!
Εκτός από πηγή κέρδους όμως, αυτή η μοναδική περίπτωση αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για πολλά οινοποιεία, ώστε να ξεκινήσουν τις δικές τους προσπάθειες με πρωταρχικό στόχο να ανακαλύψουν την επίδραση της θάλασσας στην εξέλιξη ενός κρασιού. Από τον οίκο Veuve Clicquot που βύθισε της Σαμπάνιες του στην Βαλτική και την δική μας “Γαία” που επέλεξε το βυθό της Σαντορίνης για τον δικό της Θαλασσίτη έως το Αργεντίνικο οινοποιείο Wapisa που σίγουρα παραξένεψε τους πιγκουίνους βυθίζοντας το Malbec της στα παγωμένα νερά της Παταγονίας, η περιέργεια και η γοητεία της θαλάσσιας παλαίωσης είναι αρκετή προκειμένου να υπερκεράσει τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Και οι τελευταίες δεν είναι διόλου λίγες. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την πίεση που δεν είναι καθόλου φιλική με τις φιάλες και τους φελλούς, τα σημαντικά καταδυτικά έξοδα, τις γραφειοκρατικές δυσκολίες προκειμένου να “χρησιμοποιηθεί” η …δημόσιας ιδιοκτησίας θάλασσα, τον κίνδυνο κλοπής και την απώλεια φιαλών από τυχόν ακραία φαινόμενα.
Το οινοποιείο Φοίβος αποφάσισε να πάρει όλα τα παραπάνω ρίσκα προκειμένου να επιτρέψει στην ξηρή Μαυροδάφνη του να δεχθεί την επίδραση της αρκετά σταθερής θερμοκρασίας, της απουσίας οξυγόνου και του περιορισμένου φωτός που απαντώνται στα 22 μέτρα, αλλά και των κινήσεων της θάλασσας που δημιουργούν …συμπαντικές δονήσεις. Ομως ο παραγωγός από το Ληξούρι Κεφαλονιάς αποφάσισε να πάει την σχέση του με το νερό ένα βήμα παραπέρα, βυθίζοντας κάποιες από τις φιάλες και σε τσιμεντένιες δεξαμενές μέσα στο οινοποιείο!
Πεντάγραμμο για όλες αυτές τις οινικές ραψωδίες αποτέλεσε το Ραψωδία, μια Μαυροδάφνη που οινοποιήθηκε σε αμφορείς 100 και 250 λίτρων. “Αρχαιότροπα” όπως διατείνεται ο Φοίβος Ορκόπουλος, ο οποίος μάλιστα φρόντισε να υποστηρίξει περαιτέρω τον υπέροχο ποιητικό του όρο με την προσθήκη ξύλου κέδρου και μυρτιάς μέσα στα πιθάρια κατά το στάδιο της ζύμωσης! Αφού οι μόλις 1.250 φιάλες από την εσοδεία του 2015 σφραγίστηκαν και κερώθηκαν για περισσότερη ασφάλεια, μοιράστηκαν μεταξύ κελαριού, τσιμεντένιας δεξαμενής και βυθού.