19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Φορολογική μεταχείριση και ανταγωνιστικότητα

    H μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% αποτελεί μια από τις βασικές παρεμβάσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Αυτή η παρέμβαση αναμένεται να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα και να συμβάλλει στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της στήριξης του επιχειρείν. 

    • Ο συντελεστής 28% ήταν από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών της Ευρώπης αλλά και μεταξύ των χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μάλιστα, η χώρα μας καταλάμβανε μια από τις τελευταίες θέσεις –και συγκεκριμένα την 30ή- μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ βάσει της φορολογικής ανταγωνιστικότητας, όπως κατέδειξε η πρόσφατη έκθεση του Tax Foundation.
    • Η μείωσή του στο 24% φέρνει την Ελλάδα κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που είναι στο 21,12%), ενώ σχεδόν εναρμονίζεται με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ(23,4%). Επιπλέον, συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ενώ η ανακούφιση των επιχειρήσεων μέσω της ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους αφήνει περιθώρια για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
    • Σε επίπεδο εταιρικής φορολόγησης, ο συντελεστής 24% είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γερμανία 30%, Γαλλία 34%, Βέλγιο 29%, Ολλανδία 25%).

    Για τις περισσότερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η φορολογική μεταχείριση αποτελεί ισχυρό «όπλο» ανταγωνιστικότητας:

    • Χάρη στον χαμηλό συντελεστή 12,5%, η Ιρλανδία αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης μεγάλων πολυεθνικών, όπως η Google, Apple και η Starbucks. Περισσότερες από 700 αμερικανικές  και ξένες πολυεθνικές έχουν φορολογική έδρα στην Ιρλανδία, απασχολώντας περισσότερους από 250.000 εργαζομένους.
    • Μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., Ουγγαρία (9%), Βουλγαρία (10%), Ιρλανδία και Κύπρος (12,5%) έχουν τους μικρότερους συντελεστές φορολόγησης επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
    • Γι’ αυτό και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις προτιμούν να μεταφέρουν την έδρα τους στη γείτονα χώρα ή στην Κύπρο. Ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων με έδρα στη Βουλγαρία έχει αυξηξεί κατακόρυφα, από 2.000 στις αρχές της κρίσης το 2010 σε πάνω από 17.000 το 2017, όπως δείχνουν τα στοιχεία του  Eλληνικού Επιχειρηματκού Συμβουλίου στη Βουλγαρία.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές παγκοσμίως (35% και σε μερικές περιπτώσεις έφθανε το 40%, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ). Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε πράξη την υπόσχεσή του προς τους επιχειρηματίες, μειώνοντας πέρυσι τον συντελεστή στο 21%, στη μεγαλύτερη φορολογική μείωση στην ιστορία της Αμερικής. Με την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, η Ουάσιγκτον προσβλέπει στον επαναπατρισμό των κερδών που διατηρούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, κέρδη που υπολογίζονται στο 1,2 τρισ. δολάρια και εκ των οποίων τα 710 δισ. δολάρια ανήκουν στις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, οι οποίες επιλέγουν χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα