17.8 C
Athens
Friday, May 17, 2024
More

    Το Ιράν προτείνει λύσεις για τα χρέη μας "σε είδος"

    Το υπουργείο πετρελαίου του Ιράν θα στήριζε τις ιρανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε σχέδιο εξαγοράς των ΕΛΠΕ . Αυτό είχε δηλώσει ο υφυπουργός πετρελαίου του Ιράν Amir Hossein Zamaninia σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

    Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,48% των μετοχών των ΕΛΠΕ και η Paneuropean που ελέγχεται από την οικογένεια Λάτση ελέγχει το 42,57%. Το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια Ελλήνων και ξένων ιδιωτών και θεσμικών

    Αντιπροσωπεία του Ιράν με επικεφαλής τον υφυπουργό πετρελαίου κ.Amir Hossein Zamaninia είχε έρθει στην Αθήνα και συζήτησαν αφενός το θέμα της διευθέτησης του χρέους των ΕΛΠΕ προς την ιρανική εταιρεία πετρελαίου και την εξαγωγή ιρανικού πετρελαίου στην Ελλάδα.

    Τα ΕΛΠΕ χρωστούν στην ιρανική εταιρεία πετρελαίου (NIOC) ένα ποσό που κυμαίνεται από 550 έως 755 εκ. δολάρια σύμφωνα με διαφορετικούς Ιρανούς επισήμους.

    Σύμφωνα με το Reuters, η ΝIOC και τα ΕΛΠΕ είχαν συνεργασία για  εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν. Πρόκειται για το πρώτο deal του είδους με ευρωπαϊκή εταιρεία μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

    Η Ελλάδα και το Ιράν έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας στο τομέα της ενέργειας όταν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είχε  επισκεφθεί την Τεχεράνη και είχε συνάντηση με τον υφυπουργού πετρελαίου κ.Amir Hossein Zamaninia. Η Ελλάδα εισήγε 120 χιλ. βαρέλια την ημέρα το 2011 πριν την επιβολή των διεθνών κυρώσεων σύμφωνα με τον IEA (International Energy Agency).

    Σήμερα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές η Ελλάδα συνεχίζει να χρωστάει στο Ιράν και το νέο είναι οτι το Ιράν προτείνει τρόπους αποπληρωμής ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης συσκευασμένα και προϊόντα από την Ελλάδα .

    Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε συνάντηση εκπροσώπων του Ιράν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Υπουργό και το επιτελείο του και οι προτάσεις αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα.

    Μένει τώρα να δούμε πώς και αν φυσικά το εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση ενόψει και των ήδη υπαρχουσών κυρώσεων στο Ιραν.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα