19.2 C
Athens
Tuesday, May 14, 2024
More

    Τουρισμός: Με 8.000 «έξυπνα» τεστ την ημέρα η υποδοχή των τουριστών

    Τρία σημαντικά πλεονεκτήματα ετοιμάζεται να αξιοποιήσει η χώρα εν όψει της κρίσιμης επανεκκίνησης της τουριστικής περιόδου από την 1η Ιουλίου, με την πανδημία να βρίσκεται σε φάση αναζωπύρωσης στην Ευρώπη και σε άλλα σημεία του πλανήτη.

    Πρώτο πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι η πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα που διατηρεί σταθερά τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, από την άρση των περιοριστικών μέτρων, στις αρχές του περασμένου Μαΐου και μετά, με τον δείκτη μετάδοσης R0 να βρίσκεται κάτω από το 0,3.

    Προβάδισμα ελπίζεται ότι θα δώσει στη χώρα σε ό,τι αφορά το δυναμικό «παρών» της στο πεδίο της τουριστικής βιομηχανίας και το Σχέδιο Υπηρεσιών Υγείας για τα νησιά, το οποίο καταρτίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

    Ο «έξυπνος» δειγματοληπτικός έλεγχος (μοριακός) που θα γίνεται στους επισκέπτες της χώρας από την Τετάρτη σε όλες τις επίσημες πύλες, χερσαίες, από θαλάσσης και αέρος, αποτελεί το τρίτο πλεονέκτημα – ουσίας και καινοτομίας κυριολεκτικά. Θα αξιοποιεί αλγοριθμικές μεθόδους και εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης προκειμένου να εντοπίζει τους τουρίστες που πρέπει να ελεγχθούν επειδή έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν μολυνθεί και να μεταφέρουν εν αγνοία τους επικίνδυνο ιικό φορτίο.

    Βάση για τη λειτουργία του «έξυπνου» ελέγχου, άλλως smart testing, αποτελούν οι ηλεκτρονικές φόρμες Passenger Locator Form (PLF), τις οποίες θα συμπληρώνουν υποχρεωτικά όλοι οι επισκέπτες της χώρας, με όποιο τρόπο κι αν ταξιδεύουν και από όποια πύλη εισόδου κι αν περνούν στην Ελλάδα.

    Η συμπλήρωση του εντύπου PLF και η αποστολή του με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις αρμόδιες ελληνικές αρχές θα γίνεται τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την είσοδο στη χώρα. Ενδεικτικά, κανένας επιβάτης δεν θα μπορεί να κάνει check-in στο αεροδρόμιο εάν δεν δηλώσει πρώτα και υποχρεωτικά όλα όσα ζητεί η σχετική φόρμα, όπως τη χώρα από την οποία ξεκινά το ταξίδι του, εκείνες που έχει επισκεφθεί τις τελευταίες 14 ημέρες, το κατάλυμα στο οποίο θα διαμείνει, την οικογενειακή του κατάσταση, τυχόν προβλήματα υγείας κ.ά. Στις χερσαίες ή τις από θαλάσσης πύλες εισόδου της χώρας οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώνουν κατά τον χρόνο εισόδου την υπεύθυνη δήλωση PLF.

    Την ευθύνη για τη συλλογή των δεδομένων PLF με τα οποία θα τροφοδοτείται ο πρωτοποριακός μηχανισμός Τεχνητής Νοημοσύνης θα την έχουν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Την ευθύνη για την τροφοδοσία, την επεξεργασία των στοιχείων, αλλά και την αξιοποίησή τους σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή τον σχεδιασμό του «έξυπνου» δειγματοληπτικού ελέγχου στους τουρίστες, θα την έχουν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον Κορωνοϊό. Την υλοποίηση των ελέγχων θα αναλάβουν ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Πολιτική Προστασία.

    Με αυτό τον τρόπο οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας θα έχουν σε ημερήσια βάση εικόνα για τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των τουριστών που πρέπει να ελεγχθούν και αναλόγως θα δρομολογούν τα τεστ σε αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαίους συνοριακούς σταθμούς. Οσοι τουρίστες υποβάλλονται σε έλεγχο θα πρέπει να αυτοπεριοριστούν στο κατάλυμα που έχουν δηλώσει μέχρι να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του τεστ.

    Οι τυχόν θετικοί στον κορωνοϊό θα μπαίνουν αμέσως σε καραντίνα διάρκειας 14 ημερών είτε στα ξενοδοχεία, είτε στα δωμάτια καραντίνας που ορίζονται κατά περίπτωση ξενοδοχείου. Το διάστημα αυτό θα είναι ανεξάρτητο με τις ημέρες παραμονής που είχαν δηλώσει ή προγραμματίσει για την περίοδο των διακοπών τους. Η τήρηση της καραντίνας θα ελέγχεται από την Πολιτική Προστασία και οι τυχόν παραβάτες θα καταβάλλουν πρόστιμο 5.000 ευρώ.

    Εφόσον ανακύψει ανάγκη νοσηλείας, αυτή θα παρασχεθεί σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σχέδιο Υγείας για τη νησιωτική χώρα, αλλά και το πλαίσιο περίθαλψης με βάση τη χώρα προέλευσης. Για παράδειγμα, για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπονται νοσηλεία και περίθαλψη, με τα έξοδα νοσηλείας να καλύπτονται από την Ελλάδα και να αποδίδονται στη συνέχεια από τη χώρα προέλευσης του επισκέπτη βάσει των σχετικών διακρατικών συμφωνιών.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα