21.7 C
Athens
Thursday, May 9, 2024
More

    Τοποθέτηση του Υφ. και Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την Υγεία

    Σε ότι αφορά το σύστημα Υγείας συνεχίζουμε, με εντατικούς ρυθμούς, την ενίσχυσή του αυξάνοντας τις Μ.Ε.Θ., προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού από χώρες εκτός Ευρώπης. 

    Μέχρι την περασμένη Πέμπτη -όπως σας είχα πει- είχαμε αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. από τις 565 που ήταν πριν από δύο μήνες, στις 813 και είχαμε εγκρίνει 3.285 προσλήψεις  ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σήμερα, οι Μ.Ε.Θ. ξεπερνούν τις  870, δηλαδή αύξηση κατά 54%. Ενώ, οι εγκρίσεις για την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού είναι 4.200, υπερδιπλάσιοι δηλαδή από την αρχική έγκριση των 2.000 προσλήψεων.  Περίπου 2.000 εξ’ αυτών έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία και οι υπόλοιποι  αναλαμβάνουν τις επόμενες ημέρες. 

     

    Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό υλικό, πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό σε όλους, ότι σήμερα διεξάγεται ένας «παγκόσμιος πόλεμος» για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα δυναμικότητας. Δεν υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής από τις ήδη περιορισμένες πηγές για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση. Εμείς, επειδή κινηθήκαμε νωρίς, καταφέραμε να έχουμε σημαντικές προμήθειες υλικών. 

     

    Σήμερα τα ξημερώματα προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Aegean το οποίο μετέφερε από την Κίνα μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και Ελλήνων Εφοπλιστών. Πιο συγκεκριμένα από την εν λόγω πτήση έφθασαν στη χώρα μας 1,7 εκατομμύρια μάσκες, ενώ με σειρά πτήσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα, έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στη χώρα μας πάνω από 13 εκατομμύρια απλές χειρουργικές μάσκες και μέσα ατομικής προστασίας, όπως εξειδικευμένες μάσκες, στολές και ασπίδες προσώπου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα μεταφορά υγειονομικού υλικού. Η μεταφορά του υλικού από την Κίνα στην Αθήνα γίνεται με πτήσεις ειδικά διαμορφωμένων αεροσκαφών της Aegean, αλλά και πτήσεις Cargo. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλες τρεις πτήσεις που έχουν μισθωθεί από τους δωρητές και μεταφέρουν υγειονομικό υλικό.

     

    Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί, η δωρεά 11 τόνων υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η προμήθεια 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία και η πτήση της Air China η οποία μετέφερε προ ημερών στην Ελλάδα από την Κίνα 1.200.000 μάσκες και υγειονομικό υλικό. Οι προμήθειες αυτές, επιτρέπουν να επισημάνουμε -για μια ακόμη φορά- πόσο σημαντικά είναι τα αυστηρά, προληπτικά, μέτρα που έγκαιρα πήρε η Κυβέρνηση. Γιατί ακριβώς αυτά τα μέτρα είναι που σήμερα μας «αγοράζουν» χρόνο για δύο πράγματα: 

     

    Πρώτον, να επεκτείνουμε την κορύφωση της πανδημίας ώστε να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να μπορέσει να περιθάλψει όσους θα χρειαστούν νοσηλεία.

     

    Δεύτερον, να προμηθευτούμε έγκαιρα περισσότερο υλικό, ώστε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τα Σώματα Ασφαλείας και όσοι το χρειάζονται αυτό το υλικό ατομικής προστασίας, να το έχουν.

     

    Και για όσους αρέσκονται στην κριτική, να πούμε άλλη μια φορά ότι το Υπουργείο Υγείας έχει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσες πιστώσεις χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Ενώ απέναντι σε όσους μισούν κάθε τι το ιδιωτικό, θα συνεχίσουμε να τονίζουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κοινωνική συστράτευση. Γίνονται, συνεχώς, σημαντικές δωρεές από ιδιώτες, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας. Τους ευχαριστούμε εκ μέρους όλων των Ελλήνων. Ήδη, για να διευκολύνει αυτό το πρωτοφανές κύμα κοινωνικής ευθύνης, η Κυβέρνηση έχει απαλλάξει την προμήθεια και παροχή αγαθών για δωρεές από την υποχρέωση καταβολής Φ.Π.Α. 

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα