16 C
Athens
Wednesday, May 15, 2024
More

    Τι μας φέρνει ο Δένδιας από την Αίγυπτο

    Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνεργάζονται στενά στους διεθνείς οργανισμούς, όπως επίσης και στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

    Οι διμερείς μας σχέσεις αναπτύσσονται διαρκώς σε μια σειρά τομέων, όπως η οικονομία, η επιχειρηματικότητα, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, αλλά και η αμυντική συνεργασία. Αποτελούμε φυσικούς στρατηγικούς εταίρους κι αυτό έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο μέσα από την Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ένα πρωτοπόρο σχήμα περιφερειακού διαλόγου που προάγει μια στενή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας και έχει εγκαθιδρύσει μια πολύ παραγωγική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η αγροτική παραγωγή, η ναυτιλία, οι θαλάσσιες μεταφορές, οι υποδομές, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ενεργειακή συνεργασία.
    Έχουμε θέσει, λοιπόν, τις βάσεις για μια ευρεία, πολυεπίπεδη συνεργασία, η οποία δεν στρέφεται εναντίον άλλης χώρας της περιοχής. Κι αυτό το αναγνωρίζουν οι πάντες. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στο τριμερές αυτό σχήμα συμμετείχε πρόσφατα μια ακόμα μεγάλη χώρα της Μεσογείου, η Γαλλία όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχουμε δημιουργήσει, λοιπόν, μια γέφυρα συνεννόησης και συναντίληψης που εκτείνεται σε όλη τη Μεσόγειο ως και τον Κόλπο. Κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κάιρο ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μετέφερε τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους διμερείς και είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Και βέβαια συνεχίστηκε η διαπραγμάτευση για μια συμφωνία που να αφορά τις οικονομικές  ζώνες μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα