25 C
Athens
Sunday, May 12, 2024
More

    Τι ζητά η Ελλάδα από την Ευρώπη για το μεταναστευτικό

     
    Τις θέσεις της Ελλάδας για τη διεθνή διάσταση του προβλήματος και τα θέματα που εγείρει προς την Ε.Ε. ανέπτυξε, για άλλη μια φορά, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στο Νταβός.

    Αφορούν πρωτίστως τη στάση της Τουρκίας, την αναμόρφωση της πολιτικής ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο  και την κοινοτική αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των συνεπειών του προβλήματος.

    Πρέπει -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στο “Politico’’- να σταλεί από την Ευρώπη ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα πως η τήρηση της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή επιπρόσθετης κοινοτικής οικονομικής βοήθειας.

    Να γίνει σαφές στην Τουρκία πως αν θέλει περισσότερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τη  συμφωνία αυτή, να περιορίσει τις ροές, να εξαρθρώσει τα δίκτυα διακινητών, να μην χρησιμοποιήσει αυτό το πρόβλημα ως γεωπολιτικό μοχλό για να ασκήσει περισσότερη πίεση στην Ευρώπη.

    Αναγκαία επίσης και η αναμόρφωση του συστήματος ασύλου. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει και  ευρωπαϊκή βοήθεια και για την κατασκευή των νέων δομών στα νησιά, που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, οι οποίες είναι προβληματικές.

    Επιμερισμός του φορτίου για αυτούς που όντως λαμβάνουν καθεστώς πρόσφυγα και να υπάρχει ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός για αυτούς που δεν λαμβάνουν και πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης. Δεν μπορεί κάποιες χώρες να είναι μέλος της Συνθήκης Σένγκεν, να εκμεταλλεύονται την ελεύθερη μετακίνηση ατόμων και να μην αναλαμβάνουν ένα μέρος του φορτίου σχετικά με τη μετανάστευση. 

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα