27.5 C
Athens
Sunday, May 19, 2024
More

    Σύγκρουση Τιτάνων όπως ΗΠΑ-Κίνα

    Οι αντοχές αμερικανικών και κινεζικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων δοκιμάζονται συνεχώς , αφού οι συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πλήττει τους βιομηχανικούς κολοσσούς της Ασίας και λυγίζει τα εξαρτώμενα από τις εξαγωγές εργοστάσια της Ευρώπης.

    Νέοι αμερικανικοί δασμοί ύψους 15% σε κινεζικά αγαθά, από ρούχα έως εργαλεία και ηλεκτρονικά είδη, και η απόφαση του Πεκίνου να επιβάλλει αντίποινα, βάζοντας στο στόχαστρο την αμερικανική σόγια, το αργό πετρέλαιο και τα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και να προσφύγει στον ΠΟΕ κατά της Ουάσιγκτον,μπορούμε να μιλάμε για μία παρατεταμένη εμπορική κρίση, που δύσκολα θα επιλυθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.

    Υπάρχουν φόβοι για ύφεση σε μία παγκόσμια οικονομία που ήδη εκπέμπει πολλαπλά σήματα S.O.S.  
    Η μηνιαία έρευνα της Wall Street Journal έδειξε ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ υποχώρησε τον Αύγουστο στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2012. Το ποσοστό των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι περιμένουν επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες αυξήθηκε στο 40% από μόλις 29% τον Ιούλιο και 23% πριν από ένα χρόνο.

     Στην Ιαπωνία οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των μεταποιητικών βιομηχανιών έκαναν βουτιά 6,9% το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου. Στη Νότια Κορέα οι εξαγωγείς υποφέρουν με τις πωλήσεις τους προς την Κίνα να κάνουν βουτιά 21,3% τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και τις συνολικές εξαγωγές να μειώνονται 13,6%.

     

     

     

     

    Πηγή:WSJ

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα