24.5 C
Athens
Friday, May 3, 2024
More

    Συντάξεις: Μπόνους σε χιλιάδες συνταξιούχους που ασφαλίστηκαν σε δύο Ταμεία

    Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας φέρνει μπόνους σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που ασφαλίστηκαν παράλληλα σε δύο ή περισσότερα Ταμεία.Η νέα εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι όσοι έχουν ασφαλιστεί ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερους φορείς (π.χ. ΙΚΑ και ΤΕΒΕ για τα ίδια χρόνια ή Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ ταυτόχρονα) μπορούν να επιλέξουν να πάρουν είτε δύο ανταποδοτικές συντάξεις και μια εθνική σύνταξη, είτε μια ανταποδοτική σύνταξη για τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης και προσαύξηση για τον

    παράλληλο χρόνο που κατέβαλαν εισφορές στο δεύτερο Ταμείο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι επιλογές αυτές διαχωρίζουν την παράλληλη ή και διαδοχική ασφάλιση σε δύο περιόδους: Ως τις 31/12/2016 που λειτουργούσαν αυτόνομα τα Ταμεία, και από 1/1/2017 που λειτουργούν με ενιαίο καθεστώς στον ΕΦΚΑ. Για τη δεύτερη περίοδο αυτό που λέει η εγκύκλιος είναι ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ασφάλιση του ΕΦΚΑ ως συνέχεια της ασφάλισης σε προηγούμενο φορέα (π.χ. ΟΑΕΕ, ΙΚΑ), αρκεί μετά το 2017 να ασκούν δραστηριότητα ή δραστηριότητες για τις οποίες θα υπάγονταν είτε στον ΟΑΕΕ είτε στο ΙΚΑ είτε και στους δύο αν συνεχίζουν εντός ΕΦΚΑ με δύο παράλληλες δραστηριότητες (π.χ. μισθωτός και επαγγελματίας).

    Για τη χορήγηση της προσαύξησης σημειώνεται ότι αυτή χορηγείται μόνο για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης, ο οποίος δεν έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεμελίωση του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.

    Με τη νέα εγκύκλιο θα ξεμπλοκάρουν δεκάδες χιλιάδες «παράλληλες συντάξεις».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα