28.3 C
Athens
Wednesday, June 26, 2024
More

    Συμφωνία των Πρεσπών-Που πήγαν οι διθύραμβοι

    Ο πρωθυπουργός από την 8η Σύνοδο Κορυφής «Πρωτοβουλία 16+1» στο Ντουμπρόβνικ δήλωσε ότι : Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τα πράγματα στη θέση τους

     «Η Ελλάδα επιβεβαίωσε τον ηγετικό της ρόλο»

    Η Ελλάδα σήμερα επιβεβαίωσε τον ηγετικό της ρόλο, τον σημαντικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο, και της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Έγινε μέλος, το 17ο μέλος, μιας πρωτοβουλίας, που εδώ και 7 περίπου χρόνια έχει αναλάβει η Κίνα, μια πολύ σημαντική παγκόσμια δύναμη, οικονομική δύναμη. Μια πρωτοβουλία που αφορά τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Και με την προσθήκη της Ελλάδας σε αυτή την πρωτοβουλία, πλέον αυτή η πρωτοβουλία αποκτά ένα ιδιαίτερο βάθος σε ό,τι αφορά τον τομέα της οικονομίας και της διασυνδεσιμότητας.

    Η Ελλάδα είναι μια κρίσιμη χώρα στην περιοχή. Είναι ένας κόμβος διασυνδεσιμότητας, εμπορίου, οικονομικών συναλλαγών, μια χώρα η οποία αναδεικνύεται σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας. Τόσο, βεβαίως, με την δυνατότητα πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όσο όμως και μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, ο ιδιαίτερος ρόλος που αναλαμβάνει η χώρα ως ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων.

    Σήμερα αποδεικνύεται μία ακόμα από τις δυνατότητες που είχε η χώρα και δεν τις αξιοποιούσε. ……….Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή η ιστορική ανακρίβεια αποκαταστάθηκε και σήμερα ήρθαμε εδώ και εμείς, γιατί εμείς έχουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο στη περιοχή, και οι γείτονές μας με το νέο συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που προφανώς έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και αναφορά και ξεχωρίζει την ιστορία και βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

    Τόσα χρόνια χάναμε μεγάλες δυνατότητες. Σήμερα, κερδίζουμε το χαμένο έδαφος. Ανακτούμε την αξιοπιστία μας και τη δυναμική μας. Και γινόμαστε μια χώρα που μπορεί με μεγαλύτερη αισιοδοξία να ατενίζει το μέλλον, αξιοποιώντας τις μεγάλες οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες που της δίνει η γεωγραφική της θέση.

    Όλα αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε όπως επίσης και μια ακόμα γιορτή :

     

     


    Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά το χαιρετισμό του: «Υποδέχομαι με μεγάλη χαρά σήμερα στην Αθήνα, ως γείτονες αλλά κυρίως ως φίλους, τον Damjan Manchevski, τον Robert Popovski και τους δημοσιογράφους από τη Βόρεια Μακεδονία. Τους υποδέχομαι ως ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, να συνεργαστούμε αρμονικά, να δημιουργήσουμε με επιτυχία το αύριο των χωρών και των λαών μας». Συμπληρώνοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στους αλυτρωτισμούς. Οι μόνοι που στέκονται απέναντι σε αυτό που πέτυχαν οι Τσίπρας και Ζάεφ, μαζί με τους Κοτζιά, Ντιμιτρόφ και Κατρούγκαλο, είναι αυτοί που επένδυσαν στο διχασμό και σήμερα μένουν άνεργοι. Βραβείο, ίσως το “Νόμπελ ψευδών ειδήσεων” -αν δεν υπάρχει να το προτείνουμε- θα μπορούσαν να λάβουν όσοι πορεύτηκαν το τελευταίο διάστημα με τη δημιουργία fake news και διαστρεβλώσεων απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ως Πολιτεία, δεν προτιθέμεθα να αφήσουμε τον κόσμο να γίνει βορά των πατριδοκάπηλων. Το όπλο μας είναι και θα είναι η αλήθεια».

    Και για κλείσιμο παραθέτω την εκτίμηση  για την συμφωνία των Πρεσπών  του ευρωβουλευτή του Σύριζα και δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου Ποιοί είναι οι λόγοι που η συμφωνία των Πρεσπών αξίζει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

    «Aν υπήρχε βραβείο Νόμπελ Πολέμου, τα Βαλκάνια θα το είχαν διεκδικήσει πολλές φορές στην ιστορία τους. Η περιοχή μας είναι διαβόητη για τους πολέμους, τις συγκρούσεις και τα εθνικά μίση.

    Από εδώ ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, που έφερε τον Δεύτερο. Και εδώ, πολύ πρόσφατα, τα χρόνια 1991-95 και το 1999, ξέσπασαν οι πρώτοι πόλεμοι στην Ευρώπη, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμιου Πολέμου.

    Έχουμε
    προσφέρει στη διεθνή ορολογία τον όρο βαλκανιοποίηση – την διαδικασία της κατακερμάτισης ή του διαχωρισμού μιας περιοχής ή κράτους σε μικρότερες περιοχές ή κράτη, που συνχά είναι εχθρικά μεταξύ τους ή μη συνεργάσιμα. Ο όρος χρησιμοποιείται από τον Καναδά ως την Αφρική.

    Η περιοχή παραμένει και σήμερα εύφλεκτη. Και αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για να κλείνουμε τις εκκρεμότητες και να επιλύουμε τις διαφορές μας με τον διάλογο και με αναγκαίους συμβιβασμούς.

    Η συμφωνία των Πρεσπών, την οποία επεξεργάστηκαν αριστοτεχνικά οι υπουργοί Εξωτερικών Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είναι μια συμφωνία που ακριβώς επιλύει μια μακρόχρονη διαφορά.

    Δεν αφορά μόνο την διαμάχη για το όνομα που κρατάει εδώ και 27 χρόνια. Δίνει οριστική λύση στο μακεδονικό πρόβλημα, όπως προέκυψε μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την βαλκανιοποίηση της περιοχής.

    Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μπορώ ως ευρωβουλευτής να σας διαβεβαιώσω ότι είναι το μόνο καλό νέο σε μια Ευρώπη που σήμερα κλυδωνίζεται από τους εθνικισμούς και την άνοδο της ακροδεξιάς, από τις φυγόκεντρες τάσεις που εκδηλώθηκαν με το Brexit.

    Οι ηγέτες των δύο χωρών, ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας, προχώρησαν σε μια συμφωνία που απαιτεί πολιτικό θάρρος και βάζει τα συμφέροντα της κάθε μιας χώρας πάνω από κομματικά συμφέροντα και τους στενούς πολιτικούς υπολογισμούς. Και σε έναν κόσμο όπου οι ένοπλες συγκρούσεις κάθε άλλο παρά μειώνονται, αποτελεί πρότυπο ειρηνικής επίλυσης διαφορών, όπως επανέλαβε προχθές ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    Όπως συμβαίνει σε κάθε ιστορική στιγμή, η συμφωνία αυτή βρήκε αντίθετη μια μερίδα της κοινής γνώμης και στις δύο χώρες.

    Στην Ελλάδα οι συντηρητικές δυνάμεις, η ακροδεξιά και οι νεοναζί βρήκαν την ευκαιρία για να μιλήσουν για προδοσία. Οι τελευταίοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις με σύνθημα «η Δημοκρατία πουλάει τη Μακεδονία» εννοώντας την ελληνική Μακεδονία. Που ίσα ίσα ξαναβρίσκει τη θέση της στο χάρτη, αφού με τη συμφωνία διαχωρίζεται σαφώς από τη Βόρεια Μακεδονία.

     

    Το χρωστάμε στις προηγούμενες γενιές που συχνά βρέθηκαν αντιμέτωπες για λάθος λόγους και μικρές αφορμές. Αλλά κυρίως το χρωστάμε στις νεότερες, στα παιδιά μας που πρέπει να ζήσουν σε μια περιοχή ειρηνική, με σταθερότητα και ευημερία».

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα