19.2 C
Athens
Tuesday, May 14, 2024
More

    Στην ελληνική αγορά ακινήτων ποντάρουν ξένοι επενδυτές

    Τρανή απόδειξη για το πόσο ελκυστική παραμένει σε ξένους θεσμικούς επενδυτές η ελληνική αγορά ακινήτων αποτελούν οι πιο πρόσφατες κινήσεις από τον επενδυτικό όμιλο Brevan Howard και το ιδρυτικό στέλεχος αυτού, Τρύφωνα Νάτση, αλλά και από τη σουηδική Sterner Stenhus και τον επικεφαλής αυτής Ελληνοσουηδό επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη.

    Ο πρώτος επιβεβαίωσε τον βαθμό απήχησης της επένδυσης για την ανάπλαση του Ελληνικού, κάτι που ευαγγελίζεται επί μήνες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, και ο δεύτερος επιβεβαίωσε ότι, αν ψάξει κανείς, μπορεί να βρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, ολοκληρώνοντας την εξαγορά της Pasal Development, μέσω και της ανάδειξης νέου διοικητικού συμβουλίου, του οποίου πλέον προεδρεύει.

    H Brevan Howard και η οικογένεια Νάτση ελέγχουν πλέον το 6,36% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development, αποτελώντας σημαντικούς «συμπαίκτες» στην επένδυση του Ελληνικού. Αλλωστε, το κόστος για την εξαγορά των 11.233.029 μετοχών από το μερίδιο της οικογένειας της κ. Μαριάννας Λάτση εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 65 εκατ. ευρώ. Η δε προσωπική εξαγορά του 3,5267% από την οικογένεια Νάτση (Τρύφων και Δέσποινα) σηματοδοτεί και την προσωπική εμπιστοσύνη τού εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενου επενδυτή στις προοπτικές του Ελληνικού.

    Ο κ. Νάτσης αποτελεί το αγγλικό γράμμα «n» στην επωνυμία της Brevan Howard, όντας ένας από τους πέντε συνιδρυτές της στα 18 χρόνια δραστηριότητάς της, από το 2002 έως σήμερα.

    Πώς ξεκίνησε

    Πρόκειται για ένα εγχείρημα το οποίο προέκυψε μετά τη γνωριμία του κ. Νάτση με τον Αλαν Χάουαρντ, το 2001, όταν ακόμα εργαζόταν στην Credit Suisse First Boston του Λονδίνου. Σήμερα, η Brevan Howard, μέσω των διαφόρων επενδυτικών κεφαλαίων της, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας της τάξεως των 8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στο απόγειό της, το 2013, η εταιρεία είχε φτάσει να ελέγχει περιουσία ύψους 35 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Νάτσης σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό του στα οικονομικά στο City University του Λονδίνου. Εκτοτε ζει κι εργάζεται στο Λονδίνο, ενώ τα τελευταία χρόνια επισκέπτεται συχνότερα την Ελλάδα, όντας από το 2017 υπεύθυνος για τις επενδύσεις της Brevan Howard στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία λειτουργεί δύο ξεχωριστά επενδυτικά κεφάλαια, το πρώτο για μετοχές και το δεύτερο για ακίνητα, μέσω της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ. Η τελευταία διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο άνω των 100 εκατ. ευρώ, έχοντας ήδη αποκτήσει ακίνητα αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ. Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου 250 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογης αξίας επενδύσεις δρομολογούνται και από το έτερο fund της Brevan Howard. Στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει επίσης συμμετοχή και στην «Π. Πετρόπουλος», ήδη από το 2018.

    Μεταξύ των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει η Orilina Properties περιλαμβάνονται η εξαγορά των κεντρικών γραφείων του ομίλου Ελλάκτωρ στη Ν. Κηφισιά, αντί ποσού 25 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 25 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν και για την απόκτηση, τον φετινό Ιανουάριο, του εμπορικού καταστήματος της αλυσίδας Σκλαβενίτη (πρώην Carrefour) στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Επίσης, έχει αποκτήσει ένα εμπορικό και ψυχαγωγικό συγκρότημα στην περιοχή της Νέας Κηφισιάς (Αμαλιάδος 4), επιφάνειας 22.723 τ.μ. Το κτίριο αγοράστηκε τον Φεβρουάριο, με την εκτιμώμενη αξία του σήμερα να διαμορφώνεται σε 12,7 εκατ. ευρώ. Στο ακίνητο στεγάζονται, μεταξύ άλλων, πολυκατάστημα της αλυσίδας Jumbo, όπως επίσης το Playmobil Fun Park. Επιπλέον, η εταιρεία έχει αποκτήσει ένα κτίριο γραφείων και καταστημάτων μισθωμένο στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για κτίριο στην οδό Μητροπόλεως 9, πλησίον της πλατείας Συντάγματος, επιφάνειας 2.160 τ.μ. Η εκτιμώμενη αξία του διαμορφώνεται σε 6,3 εκατ. ευρώ. Η οικογένεια Νάτση ελέγχει το 38% της Orilina Properties, ενώ ο κ. Αλαν Χάουαρντ διαθέτει επιπλέον 28,5%.

    Η περίπτωση της Pasal Deve-lopment είναι διαφορετική, καθώς πρόκειται για μια εταιρεία η οποία χρειάστηκε «λευκό ιππότη» προκειμένου να βρεθεί σε θέση τέτοια ώστε να μην τίθεται πλέον ζήτημα βιωσιμότητας.

    Η συμφωνία

    Η εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων, που δημιούργησε η οικογένεια Θεοδωρίδη (Sato, Neoset κ.λπ.) το 1991, βρέθηκε «στο χείλος του γκρεμού» τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της κρίσης στην αγορά ακινήτων και της αδυναμίας της να εξυπηρετήσει το τραπεζικό χρέος της. Αφού όμως επετεύχθη η σημαντική μείωση των δανείων, με αντά
    λλαγμα ακίνητα της εταιρείας, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης που εγκρίθηκε από το πρωτοδικείο βάσει της διαδικασίας του πτωχευτικού κώδικα, η εισηγμένη κατόρθωσε και να προσελκύσει ξένο στρατηγικό επενδυτή. Αυτός είναι ο Sterner Stenhus, ένας επενδυτικός όμιλος από τη Σουηδία που ειδικεύεται σε αγορές και ανακατασκευές κτιρίων και ακινήτων γενικότερα, με στόχο τη δημιουργία υπεραξιών. Πρόκειται για δημιούργημα του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, ο οποίος απέκτησε πριν από περίπου δέκα χρόνια τη Sterner Stone House, μια οικοδομική εταιρεία την οποία έχει μετατρέψει σήμερα σε έναν σημαντικό όμιλο με ετήσιες καθαρές πωλήσεις ύψους αρκετών δεκάδων εκατ. ευρώ.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα