23.6 C
Athens
Sunday, May 12, 2024
More

    Στήριξη ΝΑΤΟ και εταίρων ζητά ο Πρωθυπουργός

    Μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς για διμερή συνάντηση αντιπροσωπειών προέκυψε η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

    Από ελληνικής πλευράς πέραν του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη θα συμμετέχουν στη συνάντηση ο  Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλος και η Διπλωματική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, κυρία Παπαδοπούλου.

    Ο Πρωθυπουργός θα θέσει στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Και όπως ο ίδιος  τονίζει «θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

    Επίσης τόνισε ότι “η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση. Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος, που προέκυψε μετά τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και ισχυρές: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο-  με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας”.

    Από την πλευρά του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περίμενε κάτι άλλο σίγουρα γιαυτό και στο συνέδριο δήλωσε ότι :«δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της». Μάλιστα,  «η  τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας» και διαμήνυσε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα» . Ας μην ξεχνάμε ότι και κατά την εδώ επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις, είχε τονίσει ότι δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις. Ζητούμε, λοιπόν, από τους εταίρους μας στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ στήριξη, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις, όταν ένα μέλος της συμμαχίας παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα