33.7 C
Athens
Wednesday, June 26, 2024
More

    Σκηνικό πολέμου σε Χίο και Λέσβο

    Σκηνικό πολέμου στήνεται τις τελευταίες ώρες σε Λέσβο και Χίο ενώ εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ετοιμάζονται για ολομέτωπη σύγκρουση εκφράζοντας την αντίθεση τους στη δημιουργία των κλειστών δομών, η ανοικοδόμηση των οποίων σχεδιάζεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες

    Η κυβέρνηση δια μέσου του αρμόδιου υπουργού για το μεταναστευτικό ζήτημα εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβές στην κατασκευή των δύο κέντρων, ενώ ήδη στα νησιά έχουν φτάσει διμοιρίες των ΜΑΤ με κλούβες, με σκοπό την αποκατάσταση της τάξης. Ήδη με την άφιξη τους ξεκίνησαν τα επεισόδια με κατοίκους των περιοχών, ενώ η αστυνομία προέβη σε χρήση χημικών.

    Χαρακτηριστική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η επιστολή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη χθες, με την οποία  καλεί τα συναρμόδια υπουργεία, τους δημάρχους και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου να συμμετάσχουν σε ομάδα εργασίας για τον οριστικό τερματισμό λειτουργίας των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια (Λέσβος), στο Βαθύ (Σάμος) και στη ΒΙΑΛ (Χίος). Η ομάδα εργασίας, που θα ξεκινήσει τις εργασίες της τον Μάρτιο και θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της έως τα τέλη Απριλίου, αναμένεται να ορίσει τις διαδικασίες εκκένωσης των παλαιών δομών από τους διαμένοντες.

    Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς ο υπουργός Μετανάστευσης φέρεται σε μεταξύ τους επικοινωνία να του απάντησε ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης θα προχωρήσει κανονικά».

    Στη Λέσβο, πάντως, ετοιμάζονται δυναμικές αντιδράσεις. Αυτοδιοικητικά στελέχη δηλώνουν ότι περιμένουν τις αστυνομικές δυνάμεις –τις διμοιρίες των ΜΑΤ που ξεκίνησαν με ναυλωμένο πλοίο από το Λαύριο χθες το μεσημέρι– στα υψώματα του Καβακλή και της Καράβας. «Τους περιμένουμε. Ας κοπιάσουν», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

    Άλλες αστυνομικές δυνάμεις αναμένεται να φθάσουν στη Λέσβο αύριο, πιθανόν μέσω Καβάλας.. Ομάδες περιφρούρησης βρίσκονται στην περιοχή από το ίδιο βράδυ με βάρδιες, ενώ η καμπάνα του χωριού, όταν χτυπήσει, θα σημάνει συναγερμό για να κινητοποιηθεί όλη η κοινότητα.

     Στη Χίο, μηχανήματα του δήμου έχουν μεταβεί από την Κυριακή στο σημείο όπου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία της νέας δομής, με την αιτιολογία της… δενδροφύτευσης.  Ήδη, στο οροπέδιο όπου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη νέα δομή έχει μεταφερθεί κοντέινερ με σκοπό να φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως ο χώρος από πολίτες με βάρδιες. «Κύριε Μηταράκη, ευχαριστούμε που μας ενώσατε εναντίον σας», διαμηνύει η Παγχιακή Επιτροπή, τονίζοντας ότι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων αντιτίθενται στη δημιουργία των νέων δομών.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα