19.2 C
Athens
Tuesday, May 14, 2024
More

    Σε πλήρη επιφυλακή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά την νέα πρόκληση των Τούρκων στο Αιγαίο

    Χωρίς τέλος είναι οι τουρκικές προκλήσεις. Η Άγκυρα εξέδωσε σήμερα νέα Navtex με την οποία προαναγγέλλει σεισμικές έρευνες από την Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο από σήμερα έως τις 23 Αυγούστου.  Η αγγελία προς ναυτιλλομένους εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας και με βάση τις συντεταγμένες προειδοποιεί ότι το Oruc Reis, με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han, θα ξεκινήσει έρευνες δίπλα στο σημείο Α. 

    Από ελληνικής πλευράς επίσης έχει κινητοποιηθεί μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου που βρίσκεται εν πλω στο Αιγαίο. Τα πληρώματα βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής όσο η Αθήνα προσπαθεί να ερμηνεύσει και να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Έτσι ο  ελληνικός στόλος αναπτύσσεται στο Αιγαίο θέλοντας να προλάβει πιθανή προσπάθεια της Άγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων. Ενισχύονται για το λόγο αυτό και οι στρατιωτικές μονάδες στα χερσαία σύνορα ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το σύνολο της πολεμικής αεροπορίας.

    Στις εξελίξεις στο θαλάσσιο χώρο, το ερευνητικό σκάφος ORUC REIS ,σύμφωνα με πληροφορίες της εφαρμογής εντοπισμού και κίνησης πλοίων, έχει απενεργοποιήσει τους πομπούς εντοπισμού του , με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για το πού βρίσκεται. Το ίδιο ακριβώς πράττουν και τα δύο συνοδεύοντα πλοία του τουρκικού στόλου που έχουν να εκπέμψουν σήμα από τις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής. Η κίνηση αυτή δεν είναι καινούργια και δεν έχει αιφνιδιάσει τον ελληνικό στόλο. Το ίδιο είχε πράξει και το ερευνητικό σκάφος Barbaros στο παρελθόν προκειμένου να προκαλέσει σύγχυση σχετικά με την ακρινή του θέση. Ωστόσο, πηγές του Υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι γνωρίζουν επακριβώς το στίγμα κίνησης όλων των πλοίων που εισέρχονται εντός των ελληνικών θαλάσσιων χωρικών υδάτων. 

    “Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί”, δηλώνει στην ιστοσελίδα onalert.gr ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.Οι αντιδράσεις της Αθήνας στη νέα τουρκική πρόκληση θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και των πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα