17.8 C
Athens
Friday, May 17, 2024
More

    Ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

    Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο , έρχονται να διορθώσουν τις στρεβλώσεις που δημιούργησε σειρά αμφιλεγόμενων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

    Είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αφορούν κυρίως στην αυστηρότερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των αποφυλακίσεων για πολυισοβίτες, της κατασκευής και της χρήσης εκρηκτικών υλών, των εισβολών σε δημόσια κτίρια, των επιθέσεων σε εφοριακούς, τη δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Με το ίδιο νομοσχέδιο επέρχονται αλλαγές και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που επιταχύνουν την απονομή της Δικαιοσύνης, όπως η επαναφορά του Μονομελούς Εφετείου και αφαιρείται από τον εκάστοτε Υπουργό Δικαιοσύνης η δυνατότητα να αναστείλει διώξεις για δωροδοκία ή δωροληψία.
    Ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται οι παρακάτω αλλαγές:
    –Αυξάνονται  από τα 17 στα 22 τα χρόνια που πρέπει να εκτίσει ένας πολυισοβίτης  για να αποκτήσει δικαίωμα αίτησης για για υπό όρους απόλυση.
    –.Προβλέπεται φυλάκιση έως τρία χρόνια για όποιον εισέρχεται παράνομα  και παραμένει σε δημόσια κτίρια και προκαλεί διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας.
    –Αντιμετωπίζονται ως αυτοτελείς αξιόποινες πράξεις η παροχή πληροφοριών, η χρηματοδότηση και η στρατολόγηση μελών σε εγκληματική οργάνωση.
    –Αυξάνεται η ποινή για την απειλή ή τη διέγερση σε τέλεση τρομοκρατικών πράξεων με όποιον τρόπο κι αν εκπέμπεται, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου. 
    –Τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών η κατασκευή ή κατοχή εκρηκτικών υλών και μετατρέπεται εκ νέου σε κακούργημα η χρήση τους.
    –Μετατρέπεται εκ νέου σε κακούργημα η δωροδοκία υπαλλήλου για ενέργεια ή  παράλειψη που αντίκειται στα καθήκοντά του 
    –Μετατρέπεται σε κακούργημα η κλοπή όταν γίνεται από δύο ή περισσότερους δράστες με διάρρηξη
    — Ποινική δίωξη για απιστία για τις τράπεζες θα γίνεται μετά από σχετική μήνυση .
    –Η προστασία του δικαιώματος της κοινής ησυχίας ανάγεται σε ελαφρύ πλημμέλημα ώστε να εξασφαλίζεται η βεβαίωση των παραβάσεων από τα αστυνομικά όργανα.
      Σε ότι αφορά την βλασφημία και την διατάραξη κοινής ησυχίας  η κυβέρνηση απάντησε:
     “Η δίωξη για βλασφημία προβλεπόταν στον Ποινικό Κώδικα, είχε καταργηθεί με την τελευταία τροποποίησή του και εντάχθηκε στις διατάξεις που προτάθηκαν για επαναφορά. Μετά τη συζήτηση με τους φορείς και τους πολίτες -που έγινε στο πλαίσιο της δημόσιας  διαβούλευσης- ο αρμόδιος Υπουργός ανακοίνωσε ότι η διάταξη αυτή θα αποσυρθεί. Όσον αφορά το θέμα της κοινής ησυχίας όλοι θα συμφωνήσουμε ότι ο σεβασμός στα δικαιώματα των γειτόνων μας είναι ζήτημα πολιτισμού και δημοκρατίας. Μέτρα για την αποφυγή ηχορύπανσης πρέπει να λαμβάνονται και από τα καταστήματα. Θέλουμε, όμως, να είναι απολύτως σαφές ότι αυτό δεν αφορά σε καμιά περίπτωση το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων το οποίο δεν αλλάζει. Θέλουμε να εφαρμόζονται οι κανόνες για την ηχορρύπανση στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δεν πρόκειται, όμως, να πούμε στους Έλληνες ούτε τι ώρα θα βγουν έξω, ούτε τι ώρα θα διασκεδάσουν, ούτε σε ποιο ωράριο θα λειτουργήσουν τα καταστήματά τους..”

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα