Σε πρόβλημα για δυνατούς λύτες εξελίσσεται για την κυβέρνηση το μεταναστευτικό και ιδιαίτερα το θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών προς την ενδοχώρα, με τις αντιδράσεις να αυξάνονται καθημερινά από τοπικούς παράγοντες και φορείς.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα η περίπτωση του Καρπενησίου, όπου μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, περιφερειακών συμβούλων αλλά και εκπροσώπων φορέων, συλλόγων, επαγγελματιών του τουρισμού και του εμπορίου, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν υιοθέτησε την πιο «ήπια» πρόταση της Δημοτικής Αρχής αλλά προχώρησε σε ψήφισμα κατά της έλευσης μεταναστών στην περιοχή, πρόταση που είχε τεθεί από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι η πλειοψηφία των συμβούλων της δημοτικής αρχής, δεν στήριξαν την πρόταση του Δημάρχου.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ανέβηκαν αρκετές φορές οι τόνοι και εκφράστηκαν ανησυχίες για την πιθανότητα να υποβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής από την έλευση μεταναστών, αλλά και σοβαρές αμφιβολίες γύρω από θέματα ασφάλειας και κατά πόσο οι εκπαιδευτικές, υγειονομικές και ευρύτερες δομές επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών που θα δημιουργηθούν. Είχε προηγηθεί εξάλλου δήλωση του πρόεδρου των αστυνομικών υπαλλήλων Ευρυτανίας σύμφωνα με την οποία σημειώνονται έντονοι προβληματισμοί για τη δυνατότητα των αστυνομικών της περιοχής να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις που θα προκύψουν.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί, ότι διάχυτη ήταν κατά τη διάρκεια του συμβουλίου η δυσαρέσκεια των τοπικών φορέων σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ως ο αρμόδιος πλέον διαχειριστής του έργου της αποσυμφόρησης των νησιών. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που το συγκεκριμένο Υπουργείο δέχεται την αντίδραση των τοπικών παραγόντων για το θέμα αυτό, καθώς όπως αποδεικνύεται από τις κινήσεις της ηγεσίας του δεν φαίνεται να υπάρχει η πρόθεση διαλόγου με τις επιμέρους τοπικές κοινωνίες.
Εδώ όμως βρίσκεται και το πιο κρίσιμο ζήτημα στη διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς η μετακίνηση των μεταναστών στην ενδοχώρα εμπερικλείει πολλούς κινδύνους, γεγονός που καθιστά τη συμμετοχή των τοπικών φορέων στο σχεδιασμό άκρως απαραίτητη. Αν δεν ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής σε συνάρτηση με τις ιδιομορφίες των τοπικών κοινωνιών αλλά και τον πιθανό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες, το μεταναστευτικό θα δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους πολίτες και ταχύτατη φθορά σε μια νέα κυβέρνηση, που κατά τα άλλα έχει όλες τις προϋποθέσεις να διατηρήσει την ευρεία αποδοχή των πολιτών για πολύ καιρό ακόμα.