17.9 C
Athens
Sunday, May 5, 2024
More

    Πρεμιέρα για "Το κάλεσμα των μαρμάρων" από COSMOTE TV

    «Το κάλεσμα των μαρμάρων», είναι μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα την διασπορά των ελληνικών αρχαιοτήτων τον ρόλο της ελληνικής αρχαιότητας στη διαμόρφωση της νεότερης ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας και την δημιουργία του ελληνικού κράτους. 

    Πρεμιέρα Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις 22.00, στο COSMOTE HISTORY HD, με το πρώτο επεισόδιο να είναι ταυτόχρονα διαθέσιμο στο επίσημο YouTube κανάλι της COSMOTE TV με 10 επεισόδια για αρχή.

    Σπουδαίοι Έλληνες και Ευρωπαίοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι, μεταξύ των οποίων και οι διευθυντές κορυφαίων αρχαιολογικών σχολών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τα τελευταία 150 χρόνια, καταθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με το ενδιαφέρον που έδειξε ήδη από τον 13ο αιώνα η Δυτική Ευρώπη για την απόκτηση ελληνικών αρχαιοτήτων. 

    Αναφορά γίνεται και στην αρπαγή και τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Τόμας Μπρους, 7ο Κόμη του Έλγιν (1803), ενώ τονίζεται ότι η άφιξή τους στο Λονδίνο αποτέλεσε ορόσημο για την εξέλιξη της πόλης.

    Ο Dr Ian Jenkins, επίτιμος έφορος του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαικών Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε:«Η Αθήνα έγινε πόλη-παράδειγμα για το Λονδίνο. Και όταν έφτασαν τα γλυπτά του Παρθενώνα στο μουσείο, θεωρήθηκαν μέρος της αθηναϊκής ταυτότητας. Τι είχε το Λονδίνο; Μερικούς σταθμούς διοδίων και μεσαιωνική ρυμοτομία και εντέλει το Βρετανικό Μουσείο είχε πολύ λίγα ακόμα πράγματα να δείξει. Έτσι πήραν παράδειγμα από τη μικρή, γενναία Αθήνα με τα σοκάκια και τα μικρά σπίτια, τη μικρή γενναία Αθήνα και τη δόξα της, πέρα από τη χλιδή».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα