33.3 C
Athens
Wednesday, June 26, 2024
More

    Ποιος λαός ζει καλά με την εξόρυξη πετρελαίου

     Η γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Μέση Ανατολή και οι βαθιές κρίσεις χωρών που έχουν τον μαύρο χρυσό είναι λίγο έως πολύ σύνηθες ιστορικά τουλάχιστον να μην έχουν καλή μοίρα.

    Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, βγήκε ότι χτυπήθηκαν από τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

    O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαιτίας των παραπάνω εντείνει τις απειλές για στρατιωτικό κτύπημα κατά του Ιράν.

    Στοιχεία που να αποδεικνύουν την άμεση ανάμιξη του Ιράν στην επίθεση αυτή δεν έχουν δοθεί στο φως τουλάχιστον της δημοσιότητας . Μόνο η Ουάσιγκτον έσπευσε από την πρώτη στιγμή να κατηγορήσει ανοικτά την Τεχεράνη, θυμίζοντας το προηγούμενο του Ιράκ, όταν διατριβές φοιτητών βαπτίζονταν «αποδείξεις» για την ύπαρξη «όπλων μαζικής καταστροφής».

     

    Περισσότερα από τέσσερα χρόνια η Σαουδική Αραβία, έχει στοχοποιημένη την Υεμένη. Τα δυτικά ΜΜΕ προβάλλουν το Ιράν σε υπέρμετρο βαθμό σε ότι αφορά την θρησκεία ως ένα σκληρό θεοκρατικό κράτος. Αντίθετα με όλα τα υπόλοιπα που δεν ανοίγουν καν το θέμα.

    Μια στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράν απειλεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη κακή κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, αν υπάρξει μία παρατεταμένη άνοδος των τιμών του πετρελαίου.

    Στον βωμό των νέων διεθνών πετρελαϊκών ανταγωνισμών όλοι γνωρίζουν ότι έχουν θυσιαστεί χιλιάδες ζωές και αν κάποιοι το επιλέξουν ίσως ξεπεράσουν ακόμα και τις χιλιάδες προηγούμενες .Παρόλα αυτά υπάρχει ένα αντιπολεμικό κίνημα για όλα τα παραπάνω αφού κοντά στα 8 εκατομμύρια ζουν στα πρόθυρα λιμοκτονίας και οι 100.000 νεκροί της Υεμένης έχουν ζωντανούς που δεν ξεχνούν.

    Καμία χώρα που έχει μέσα στα σπλάχνα της τον μαύρο χρυσό δεν κατάφερε, όχι να πλουτίσει από αυτόν αλλά τα παραπάνω στοιχεία αναφορικά με την χώρα που εξετάζουμε στο ρεπορτάζ υποφέρει . Θα πρέπει ως χώρα να σκεφτούμε πολύ σοβαρά ότι έχει να κάνει με τα κοιτάσματα πετρελαίου και να μην πάρουμε καμία βιαστική απόφαση. 

    Δεν έχουμε καμία τεχνογνωσία καμία εμπειρία και παραθέτω μια απλή έρευνα:

    Το WWF Ελλάς με τίτλο «Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου» σε μια φάση όπου οι έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει.

    Ακόμα και αν αγνοηθούν οι πιθανότητες πολύ σοβαρών πετρελαιοκηλίδων, υπολογίζοντας μόνο την τακτική, επιχειρησιακή ρύπανση και μικρά περιστατικά ρύπανσης, τα κόστη θα μπορούσαν να αγγίξουν άπειρα  δισεκατομμύρια  ευρώ σε ορίζοντα 25ετίας, σύμφωνα με την έκθεση, δεδομένου ότι οι συμβάσεις παραχώρησης των οικοπέδων προς τις εταιρείες για έρευνα και εξόρυξη στη χώρα μας έχουν 25ετή διάρκεια.

    “Δημόσιος τομέας,  τουριστικοί φορείς, αλιευτικός τομέας και η κοινωνία των πολιτών να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να καταλάβουν πως η επένδυση στα ορυκτά καύσιμα είναι μια μη συμφέρουσα απόφαση, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κλιματικής αλλαγής” τόνισε από την πλευρά του ο Carlos Bravo, συντονιστής της συμμαχίας κατά των εξορύξεων στην Ισπανία, Alianza Mar Blava.

     

     

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα