31.1 C
Athens
Wednesday, June 26, 2024
More

    Ποιές συνταγματικές αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση

     Η Επιτροπή Αναθεώρησης κατέληξε -άλλοτε με απλή και άλλοτε με αυξημένη πλειοψηφία- σε 7 βασικά σημεία προτεινόμενων συνταγματικών αλλαγών. Αφορούν:
     
    1.Την πλήρη αποδέσμευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές (άρθρο 32). Έτσι ώστε να μην διακόπτεται η δημοκρατική λαϊκή εντολή προς μία κυβέρνηση και να μην εργαλειοποιείται η διαδικασία εκλογής του Ανώτατου Άρχοντα από την εκάστοτε Αντιπολίτευση.

     
    2. Την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας του άρθρου 86 που αφορά στα ποινικά αδικήματα Υπουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και την εξίσωση με τα ισχύοντα για όλους τους  πολίτες. Αλλά και τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62) αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις ή δηλώσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή.
     
    3.Τη θέσπιση υποχρέωσης του Κράτους για ένα Σύστημα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τη στήριξη της Ελληνικής Οικογένειας (άρθρο 21), η οποία αποτέλεσε το ισχυρό κύτταρο που άντεξε κατά τη διάρκεια της κρίσης και κράτησε όρθια τη ελληνική κοινωνία. Με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύεται στο Σύνταγμα η Αρχή της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς, που ως όρος έχει ήδη προωθηθεί επεβλήθη στις θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
     
    4.Τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού (άρθρο 54), με τρόπο, ώστε να μην αντιμετωπίσει ζητήματα αντισυνταγματικότητας η ψήφιση σχετικού νόμου, όπως αποφασίστηκε από τη διακομματική επιτροπή.
     
    5.Την αναβάθμιση του Ελληνικού Κοινοβουλίου που επιτυγχάνεται με την πρόταση μας (άρθρο 68) για τη δυνατότητα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής ύστερα από πρόταση 10 και με παρουσία 120 βουλευτών. Και αυτό μετεξελίσσει την Εξεταστική Επιτροπή σε ισχυρό εργαλείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και αναβαθμίζει το ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου.
     
    6.Τη διευκόλυνση της εκλογής Ανεξάρτητων Αρχών (άρθρο 101Α). Από την ομοφωνία και τα 4/5 που απαιτούνταν, τώρα εκλέγονται με τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, ώστε να μη μένουν ακέφαλες, όπως συνέβη πρόσφατα με το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.
     
    7.Την εξίσωση (άρθρο 96) των στρατιωτικών δικαστών με τους λοιπούς δικαστές, ώστε σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να ισχυροποιηθούν οι εγγυήσεις ανεξάρτητης λειτουργίας της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.
     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα