18.1 C
Athens
Friday, May 17, 2024
More

    Ουσιαστική πρόκληση το "Προξενείο στην Αμμόχωστο"

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδικάζει την πρόθεση της Τουρκίας για άνοιγμα «Γενικού Προξενείου» της χώρας στην Αμμόχωστο, σημειώνοντας πως αυτή η συμπεριφορά έχει στόχο  την πρόκληση νέων απαράδεκτων τετελεσμένων αλλά και την υπονόμευση της προοπτικής επανέναρξης της διαδικασίας για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    «Η πιο πάνω πρόθεση αποτελεί μία ακόμη πολύ σοβαρή αποσχιστική πράξη,κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ειδικότερα του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο μεταξύ άλλων καταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της δήθεν ανταλλαγής πρεσβευτών μεταξύ της Tουρκίας  και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, κηρύσσει αυτές παράνομες και άκυρες και ζητά την άμεση ανάκλησή τους και έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες προκλητικές ενέργειες κατά το τελευταίο διάστημα από πλευράς της Τουρκίας και “αξιωματούχων” του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την Αμμόχωστο, αλλά και γενικότερα», αναφέρει το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Την Κυριακή στις 8 Σεπτέμβρη, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανοίγει «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, μιλώντας σε συγκέντρωση στην κατεχόμενη Καρπασία.

    Ο κ. Τσαβούσογλου -ο οποίος βρισκόταν στα κατεχόμενα σε παράνομη επίσκεψη- δήλωσε ότι η Τουρκία θα ανοίξει το «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο «για να εξυπηρετεί τους πολίτες της που μένουν στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας».

    «Πρόξενος» θα είναι ο Τούρκος διπλωμάτης, Κασίμ Κανμπάν, όπως ανακοίνωσε.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα