22.7 C
Athens
Saturday, May 18, 2024
More

    Ξεμπλοκάρει η έκδοση επικουρικών συντάξεων

    Προς οριστική λύση οδεύει το πρόβλημα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου 2019, οι αιτήσεις σε αναμονή ξεπερνούν τις 90.000. Υπολογίζεται ότι από αυτές, οι 10.000 τουλάχιστον αφορούν σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλειας. Έτσι, με τις νέες ρυθμίσεις οριστικοποιείται το καθεστώς έκδοσης επικουρικών συντάξεων από τον ΕΤΕΑΕΠ και απλοποιείται σημαντικά η διαδικασία.
     
    Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης στα επικουρικά ταμεία, ο χρόνος πλέον θα θεωρείται ενιαίος και όχι ξεχωριστός για κάθε φορέα ασφάλισης. Συνεπώς, δεν θα εξετάζεται αν ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει 15ετία σε έναν από τους φορείς, όπως συνέβαινε ως σήμερα, αλλά θα προσμετρούνται όλα τα χρόνια επικουρικής ασφάλισης ως σύνολο.  
     
    Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα οδηγία, επικουρική σύνταξη θα λάβουν και όσοι οι αιτήσεις τους είχαν απορριφθεί επειδή δεν θεμελίωναν δικαίωμα σε κανένα ταμείο, παρά το γεγονός ότι μπορεί να είχαν ακόμα και 25 έτη ασφάλισης. Οι αιτήσεις για επικουρική σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση που είχαν γίνει πριν από τις 13/05/2016 και είχαν απορριφθεί θα πρέπει να κατατεθούν ξανά από τους ασφαλισμένους, ώστε να επωφεληθούν από όσα προβλέπει η νέα ρύθμιση. Για τις αιτήσεις που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα, θα ισχύσει αυτόματα η νέα οδηγία.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα