25.1 C
Athens
Monday, May 13, 2024
More

    Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα δεν συζητά υπό το κράτος απειλών και προθεσμιών

    Μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο με την Τουρκία, όμως δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο επί παντός επιστητού και δεν συζητά ούτε υπό το κράτος απειλών, ούτε υπό το κράτος προθεσμιών, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Δένδιας προέταξε πως η έλλειψη παραβατικότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν οι δύο χώρες να ξεκινήσουν τις διερευνητικές συνομιλίες.

    Επίσης κατέστησε σαφές ότι «η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι μία πολύ συγκεκριμένη: η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες», και ότι επ’ αυτής της διαφοράς η Ελλάδα είναι διατεθειμένη απολύτως να συζητήσει». Περαιτέρω επισήμανε πως εδώ υφίστανται θέματα διεθνούς δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας και επ’ αυτών δεν μπορεί κανείς να θέτει προθεσμίες.Παράλληλα, ξεκαθάρισε με σαφήνεια πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία και κατανόηση για διάλογο με την τουρκική πλευρά. «Συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, μέχρι εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σε άλλο μέρος της συνέντευξής του, ο κ. Δένδιας τόνισε πως αν η Τουρκία διακόψει τις προκλήσεις της και δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει να υπάρξει διάλογος, «βεβαίως θα είναι πολύ καλό να υπάρξει, και εν ευθέτω χρόνο θα είναι πολύ καλό να συναντηθώ με τον κ. Τσαβούσογλου», αλλά μέσα στο κατάλληλο κλίμα που να επιτρέψει συγκλίσεις και συναινέσεις. Επανέλαβε πως εφόσον δεν καταλήξουν οι δύο χώρες σε μια συμφωνία, μπορούν να κάνουν κάλλιστα ένα συνυποσχετικό και να πάνε στη Χάγη να λύσουν τις διαφορές τους.

    Ερωτηθείς για τη χθεσινή ανακοίνωση της Τουρκίας και αν πρόκειται περί αναδίπλωσης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «είχαμε μια εκλογίκευση από την τουρκική πλευρά, τίποτα παραπάνω από αυτό».Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας, είπε ότι ήταν παραβατική, η οποία δεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και προσέθεσε πως αυτή είναι η πραγματικότητα μέχρι σήμερα, αναφέροντας επί παραδείγματι τα θέματα της κυπριακής ΑΟΖ.

    Σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δώσει εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ να υπάρξει ένας κατάλογος βαρύτατων οικονομικών μέτρων, τα οποία θα επιβάλει η ΕΕ σε περίπτωση που συνεχιστεί η τουρκική παραβατικότητα, και σημείωσε πως αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου.

    Παράλληλα, ο κ. Δένδιας έκανε ειδική αναφορά στον «αυτοτελή ρόλο που έχει αναπτύξει στην περιοχή πέρα της ΕΕ» η Γαλλία, σημειώνοντας πως ο Εμανουέλ Μακρόν υπήρξε διαχρονικά ένας σοβαρός και σταθερός σύμμαχος της πατρίδας μας. Εξίσου, σημείωσε, ρόλο σημαντικό και αυτοτελώς πέραν της Προεδρίας της και της συμμετοχής της στην ΕΕ, παίζει και η Γερμανία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα