Επιθετική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα υιοθέτησε και πάλι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, λίγες μόλις ώρες μετά το «άνοιγμα» στην Αθήνα για διάλογο, σχετικά με τα θέματα της Μεσογείου.
Στην παρατήρηση του Γερμανού δημοσιογράφου, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλεί την Τουρκία «ταραχοποιό» στη Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου απαντά ως εξής: «Ας ρίξει το βλέμμα στο καθρέφτη ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ας αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, του πρότεινε ο πρόεδρος Ερντογάν συνεργασία στη Μεσόγειο. Μπορούμε να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ήθελε διάλογο, αλλά η Αθήνα δεν ήταν διατεθειμένη. Τώρα η Ελλάδα κάνει συμφωνίες με μεσογειακές γειτονικές χώρες. Αντί να εργάζεται με τη Γαλλία και την ΕΕ εναντίον μας, θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με μας. Οι προσπάθειες της Αθήνας να μας αποκλείσει είναι μάταιες. Θα υπερασπιστούμε να συμφέροντά μας κι αυτά της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
Ο Γερμανός δημοσιογράφος με αφορμή την εξαγγελία της Τουρκίας ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο από τον Σεπτέμβριο, τον ρώτησε, τι θα κάνει η χώρα του, εάν το ελληνικό πολεμικό ναυτικό τις εμποδίσει. «Ας προσπαθήσει» τονίζει. «Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας. Πρόκειται για κυριαρχικά δικαιώματά μας που θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν τη κλιμάκωση, θα πάρουν την απάντηση».
Ο Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Τσαβούσογλου και για τη δυσαρέσκεια της Γαλλίας και του ΝΑΤΟ απέναντι στην πολιτική της χώρας του σε ότι αφορά τους ρωσικούς S-400 ή το μπλοκάρισμα του αμυντικού σχεδιασμού της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. «Είναι ανοησίες, οι Έλληνες διαδίδουν ψεύτικες πληροφορίες. Εμείς υποστηρίζουμε αυτά τα αμυντικά σχέδια. Αλλά αποφασιστικής σημασίας είναι κάτι άλλο: Πρόκειται για άκρως απόρρητες πληροφορίες του ΝΑΤΟ. Ποιος βλάπτει τη συμμαχία, όταν πλαστογραφεί τις πιο μυστικές νατοϊκές πληροφορίες και τις αφήνει να διαρρεύσουν για να βάλει στόχο την Τουρκία; Αυτό λέγεται προδοσία, Ζητάμε εσωτερική έρευνα».