Μηνύματα τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Ευρώπη έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ -θέτοντας στο επίκεντρο την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Ευρώπη όσο και το προσφυγικό ζήτημα.Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Αθήνα είναι έτοιμη για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, αρκεί να υπάρχουν απτά δείγματα γραφής.
«Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτή την κρίση» είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια αυτό για να καρποφορήσει ο διάλογος στον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή».
Και συνέχισε:«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».
Χαρακτήρισε δε τη Μεσόγειο «πόλο ασφάλειας» για όλη την Ευρώπη και υπογράμμισε πως από τις πράξεις πρέπει να περάσουμε στα λόγια.«Η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μια ρητή αναγνώριση ότι εδώ διακυβεύονται συμφέροντα της Ε.Ε.» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως το πλαίσιο επιπτώσεων έχει ήδη αποσαφηνιστεί.
«Έχει έρθει η ώρα για πράξεις και όχι για λόγια. Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση|», σημείωσε και τόνισε:
«Σε ό,τι αφορά εμάς ισχύει αυτό που έχω πει πολλές φορές. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά. Μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση ή με συμφωνία δύο μερών ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες».
«Απαιτείται νέα πολιτική μετανάστευσης»
Στην αρχή των δηλώσεών του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση αντέδρασε πάρα πολύ γρήγορα για τα όσα συνέβησαν στη Μόρια και ήδη έχει οργανωθεί ένα κέντρο με πολύ-πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια.
«Παράλληλα, υπάρχει αυστηρή φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και στη θάλασσα» τόνισε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:«Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει σιγά – σιγά και να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως απαιτείται μια νέα πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου και επιστροφών.«Να δούμε και πώς κάποιοι μετατρέπουν το νόμιμο δικαίωμα στο άσυλο σε επικίνδυνη παρανομία» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση».Ξεκαθάρισε δε, πως η Μόρια «ανήκει στο παρελθόν» και πρέπει να «περάσουμε στην ίδρυση μιας νέας δομής όπου θα κυματίζουν μαζί η ευρωπαϊκή και η ελληνική σημαία, με συνευθύνη στη λειτουργία της».
Με τη σειρά του, ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα μια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή» τόνισε, και συμπλήρωσε:«Πρέπει να έχουμε μια δίκαιη ισχυρή απάντηση για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση».Μάλιστα, υπογράμμισε πως θέλει να δει με τα μάτια του την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη.