21.5 C
Athens
Sunday, May 19, 2024
More

    Με επίσημη επίσκεψη και 16 συμφωνίες ο Πρόεδρος της Κίνας

    Στην Αθήνα βρίσκεται από Κυριακή βράδυ ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τσιπίνγκ σε επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Η επίσκεψη που έρχεται ως συνέχεια των συνομιλιών που είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη στην Κίνα πραγματοποιείται σε εξαιρετικό κλίμα και οδήγησε στην υπογραφή 16 επενδυτικών και εμπορικών συμφωνιών. Όπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός μετά από τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου «πρόκειται για έναν δρόμο που ανοίγουμε και σύντομα θα γίνει λεωφόρος γιατί η συνεργασία μας θα ενισχυθεί σημαντικά. Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στον τομέα του τουρισμού, όπου σημείωσε ότι ο στόχος είναι οι επισκέπτες από την Κίνα να ανέλθουν την επόμενη χρονιά στους 500.000 ενώ χαιρέτισε τη δημιουργία στην Αθήνα του γραφείου της China Development Bank και προανήγγειλε νέα επίσκεψή του στην Κίνα την Άνοιξη με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

     
    Από την πλευρά του ο Κινέζος Πρόεδρος τόνισε ότι «η σχέση μας θα προχωρήσει στο μέλλον καθώς θέλουμε μια μακροχρόνια προοπτική» ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επένδυση το λιμάνι του Πειραιά, όπου σημείωσε ότι «η συνεργασία μας το έκανε το μεγαλύτερο της Μεσογείου».
     
    Η συνάντηση σε συμφωνία για μια σειρά από θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο πλευρές υπό τη μορφή Κοινής Διακήρυξης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την ενίσχυση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Συνεργασίας.  
     
    Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης στο οποίο παραβρέθηκαν ακόμα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλ. Παπαδοπούλου, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλ. Πατέλης, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Δημόπουλος καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα