Η Κίνα θα δημοσιεύσει στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου του 2015 , εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας, οι οποίες έχουν προκαλέσει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6,9% σε πραγματικούς όρους τα πρώτα τρία τρίμηνα, με βάση τα επίσημα στοιχεία. Το νούμερο ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της κυβέρνησης για «περίπου 7%» για το σύνολο του έτους, αλλά θα είναι το χαμηλότερο από το 1990.
Από τα σημαντικότερα που θα πρέπει να δώσουμε βάση είναι τα παρακάτω .
Η Ονομαστική Ανάπτυξη: Πυκνώνουν οι υποψίες για τον «αποπληθωριστή» του ΑΕΠ της Κίνας, τον δείκτη του πληθωρισμού που χρησιμοποιείται για την μετατροπή του ΑΕΠ σε πραγματικό ΑΕΠ. Θα πρέπει να βασίζεται στην πιο ευρεία μέτρηση του πληθωρισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στις τιμές για όλα τα αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των μη καταναλωτικών αγαθών. Αλλά αν του τέταρτου τριμήνου αποκλίνει σημαντικά από τους πιο καθιερωμένους κινεζικούς δείκτες για τον πληθωρισμό, οι επενδυτές θα υποψιαστούν ότι η στατιστική υπηρεσία της Κίνας μαγειρεύει τα βιβλία και θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την ονομαστική ανάπτυξη ως έναν πιο αξιόπιστο δείκτη για την κατάσταση της οικονομίας.
Οι «άλλες» υπηρεσίες: Με την επιβράδυνση των παραδοσιακών «μηχανών ανάπτυξης» όπως η μεταποίηση και οι κατασκευές, οι υπηρεσίες είναι πλέον οι κινητήριοι μοχλοί της κινεζικής ανάπτυξης. Στο τρίτο τρίμηνο, μια ευρεία κατηγορία με την ονομασία «άλλες» κατηγορίες – που περιλαμβάνει την υγεία, την εκπαίδευση, τις νομικές και τις λογιστικές υπηρεσίες – έδωσε ώθηση στον αναπάντεχα υψηλό νούμερο για την ανάπτυξη.
Ωστόσο πολλοί είναι επιφυλακτικοί για τα νούμερα αυτά λόγω της έλλειψης αναλυτικών στοιχείων, των εγγενών δυσκολιών στην μέτρηση της αξίας των υπηρεσιών και των υποψιών ότι οι στατιστικές υπηρεσίες της Κίνας αλλοιώνουν τα δεδομένα για να πιάσουν προκαθορισμένους στόχους. Αν η κυβέρνηση δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιες υπηρεσίες αναπτύσσονται με τον ταχύτερο ρυθμό, μπορεί να περιορίσει τον σκεπτικισμό. Αν όχι, οι αμφιβολίες θα μεγαλώσουν.
Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: Εκτός από τις «άλλες» υπηρεσίες, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είχαν μεγάλη συμβολή στην συνολική ανάπτυξη τα πρώτα τρία τρίμηνα, καθώς το χρηματιστηριακό ράλι στην Σαγκάη νωρίτερα το 2015 έδωσε ώθηση στις προμήθειες από συναλλαγές και στις υπηρεσίες χρηματο-μεσιτείας. Ωστόσο στο τέταρτο τρίμηνο θα αποτυπωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις, καθώς το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014.
Ακόμα περισσότερο, ο όγκος συναλλαγών που εκτινάχτηκε κατά το πρώτο μισό του ράλι του 2015, ήταν πολύ μικρότερος κατά το τέταρτο τρίμηνο. Μια ακόμα ισχυρή συμβολή των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη, θα δημιουργήσει περισσότερο σκεπτικισμό για τα νούμερα που δημοσιεύει η Κίνα.
Βιομηχανική παραγωγή: Η στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει μαζί με τα στοιχεία για το ΑΕΠ την Τρίτη και στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή. Οι μετρήσεις του Δεκεμβρίου έδειξαν πως ο δοκιμαζόμενος μεταποιητικός τομέας μπορεί να βρίσκεται στο τέλος της πτωτικής πορείας που κατέγραψε το μεγαλύτερο μέρος του 2015. Η βιομηχανική παραγωγή επιταχύνθηκε σημαντικά τον Νοέμβριο μετά την διολίσθηση σε χαμηλό επτά ετών τον Οκτώβριο. Αν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο, μπορεί να αποτελέσει σημάδι ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τα εργοστάσια της Κίνας.
Οι καθαρές εξαγωγές: Η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στο ετήσιο ΑΕΠ ήταν μηδενική ή αρνητική από το 2008 ως το 2014, υπονομεύοντας την συμβατική σοφία για την προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία της Κίνας. Αλλά το πλεόνασμα εμπορευματικών συναλλαγών της Κίνας εκτοξεύτηκε στο ρεκόρ των 595 δισ. δολαρίων το 2015, καθώς η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων μείωσε των λογαριασμό των εισαγωγών για την χώρα, σύμφωνα με δεδομένα των τελωνειακών αρχών. Ωστόσο, τα δεδομένα αυτά δεν περιλαμβάνουν το εμπόριο υπηρεσιών, οπότε τα στοιχεία για το ΑΕΠ θα αποκαλύψουν σε ποιο βαθμό οι καθαρές εξαγωγές μετρίασαν την επιβράδυνση της εγχώριας οικονομίας.