19.2 C
Athens
Thursday, May 16, 2024
More

    Η απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

    Η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων της Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων (TΡAO) για χορήγηση από την τουρκική Κυβέρνηση άδειας για έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι ένα ακόμη βήμα στην απόπειρα της Τουρκίας να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

    Η Κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις τουρκικές ενέργειες έτοιμη να ξεδιπλώσει μια βεντάλια ενεργειών. Ήδη, πάντως, από την πρώτη στιγμή, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στον οποίο έγινε σχετικό διάβημα.
    Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου  του άκυρου και παράνομου μνημονίου, που υπέγραψε η Κυβέρνηση της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης. Παρακολούθημα ενός μνημονίου που δεν κυρώθηκε από το Κοινοβούλιο της Λιβύης, καταγγέλθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα, και καταδικάστηκε από την Ε.Ε., τις Η.Π.Α., τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ενα μνημόνιο που δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.
    Οι θέσεις μας για την τουρκική παραβατικότητα είναι δεδομένες. Εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Η.Ε. για Δίκαιο τη Θάλασσας. και έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.
    Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει. Κινούμαστε σταθερά σε ένα τρίπτυχο. Ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, έχουμε και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και τα νησιά -όπως ρητά αναφέρεται στη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας- έχουν υφαλοκρηπίδα.
    Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ τόνισε ότι είναι «σε στενή επαφή με τους, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση», κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της και υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων «έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα