33.7 C
Athens
Wednesday, June 26, 2024
More

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς Ερντογάν: Η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου

    Σαφές μήνυμα προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την περαιτέρω αποφυγή των προκλήσεων έστειλε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.«Η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Τούρκο Πρόεδρο κατά τη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ.

    Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή των προκλήσεων.

    Επιπροσθέτως, ο κ. Μισέλ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές επεσήμανε ότι « η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη»

    Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».

    Ο Ερντογάν επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση για την επήρεια του Καστελόριζου στην ΑΟΖ: «Η στάση της Ελλαδας στο Αιγαίο και την Μεσόγειο είναι κακόβουλη. Δεν μπορεί να δοθεί εξήγηση με την κοινή λογική η απαίτηση για δικαιοδοσία επί του θαλάσσιου χώρου μέσω του Καστελόριζου, το οποίο απέχει από τις τουρκικές ακτές δύο χιλιόμετρα και από την ηπειρωτική Ελλάδα 580 χιλιόμετρα. Ο ισχυρισμός ότι ένας χώρος 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων μπορεί να κατέχει θαλάσσιο χώρο 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι αστείος και αβάσιμος».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα