17.1 C
Athens
Thursday, May 2, 2024
More

    Ευρωζώνη και Covid-19

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι εάν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αυτή την φορά από την παγκόσμια πανδημία που πλήττει τον πλανήτη οι εξελίξεις  της ύφεσης θα είναι ιστορικά καταγεγραμμένες ως πρωτόγνωρες .

    Η οικονομία της Ευρωζώνης θα εισέλθει φέτος σε άνευ προηγουμένου ύφεση με 7,7% συρρίκνωση του ΑΕΠ και καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλες τις χώρες-μέλη, όπως προκύπτει από τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει περισσότερο τις χώρες του Νότου, με την Κομισιόν να προβλέπει βαθιά ύφεση σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.

    Η Κομισιόν προβλέπει επιστροφή της οικονομίας του Ευρώ σε ανάπτυξη με ρυθμούς 6,3% το 2021, σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανάκαμψη 4,7%. Η ανεργία θα εκτοξευθεί στο 9,6% φέτος από 7,5% το 2019, ενώ για το 2021 προβλέπεται να υποχωρήσει στο 8.6%.

    Στις χώρες του Νότου -Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία- όπου τα επίπεδα χρέους είναι ήδη υψηλότερα- η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να συρρικνωθεί πάνω από 9% φέτος -η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 9,5% για την Ιταλία και 9,4% για την Ισπανία- γεγονός που δείχνει ότι ο Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα έχουν επιφέρει μεγαλύτερο πλήγμα σε αυτές τις χώρες σε σύγκριση με την ύφεση κάτω του 7% που αναμένει η Επιτροπή για χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Χωρίς κάποιας μορφής ενιαίο σχέδιο διάσωσης, οι στρεβλώσεις απειλούν την ίδια τη σταθερότητα της περιοχής, προειδοποιεί η Κομισιόν.

     

    Το χρέος της Ιταλίας θα σηεμιώσει τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών-μελών, προσεγγίζοντας το 160% του ΑΕΠ από 134,8% το 2019.

    Συμπέρασμα το σχέδιο διάσωσης θα πρέπει να είναι ενιαίο τόσο στις οικονομικές όσο και στις πολιτικές επιλογές διαχείρισης αλλά και στήριξης των χωρών, των πολιτών αυτών, αλλά και των οικονομιών τους . 

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα