Προσκλητήριο σε χιλιάδες δικαιούχους επιστρεπτέας προκαταβολής να σπεύσουν και να υποβάλουν αίτηση απηύθυνε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας από την Βουλή ενώ ο κ. Αδωνης Γεωργιάδης κάλεσε τις διοικήσεις των τραπεζών να λειτουργήσουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της πραγματικής οικονομίας με ελαστικά κριτήρια.
Οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης ενημερώνουν τα μέλη της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου του κοινοβουλίου για την πορεία των μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων ενώ στην συζήτηση αναμένεται να παρέμβουν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Εισαγωγικά, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει συνολικά 9 εργαλεία παρέχοντας ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ειδικότερα μίλησε για την: “Επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 2 δισ ευρώ. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία με 52.490 επιχειρήσεις να μοιράζονται περισσότερο απο 600 εκατ. ευρώ. Η 2η φάση ολοκληρωνόταν χθες και δόθηκε παράταση εως τέλος εβδομάδας καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Το μόνο που αλλάξαμε χθες είναι ότι πλέον μπορούν να ενταχθούν μικρές και πολύ μικρές ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά έναρξη της κρίσης. Τονίζω ότι μπορούν να μετέχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε μορφής καθώς και ατομικές χωρίς εργαζόμενους εφόσον διαθέτουν ταμειακές μηχανές (παντοπωλεία, ψιλικατζίδικα, περίπτερα, είδη δώρων, φαρμακεία, ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια, κατάστημα υπόδησης, πωλητές λαϊκών αγορών, ταξί, καφέ, καντίνες κ.α.) Εως σήμερα πρωί περίπου 114 χιλ επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον ένταξης. Απο αυτές 68 χιλ είναι ατομικές και 46 χιλ νομικά πρόσωπα”.
Πέραν αυτού ο υπουργός μίλησε για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, τον συμψηφισμό φόρων και την επικείμενη μείωση της προκαταβολής φόρου.
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε στοιχεία του ΓΕΜΗ προκειμένου να δείξει ότι η πρωτοβουλίες της κυβέρνησης περιόρισαν στο ελάχιστο τα “λουκέτα” στις επιχειρήσεις και κατ επέκταση την απόλυση εργαζομένων.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ενδεικτικά ότι τον Μάρτιο 2020 έκλεισαν 749 επιχειρήσεις όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2019 υπήρξαν 1.358 “λουκέτα” ενώ τον Ιούνιο υπήρξε κλείσιμο 1.558 επιχειρήσεων όταν το 2019 έκλεισαν περίπου 2.000.