20.1 C
Athens
Sunday, May 19, 2024
More

    Επίδομα γέννας Από πότε ισχύει και ποιοι το δικαιούνται

     
     
    Ένα νέο επίδομα φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα αφορά σχεδόν κάθε παιδί που θα γεννιέται από την Πρωτοχρονιά του 2020 κα μετά.  Το ύψος του επιδόματος θα είναι 2.000 ευρώ και δεν έχει σχέση με το γνωστό οικογενειακό επίδομα που ήδη εφαρμόζεται. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια, όμως δεν θα είναι αυστηρά καθώς το μέτρο έχει περισσότερο δημογραφικό χαρακτήρα και παρά προνοιακό.
     
    Συγκεκριμένα, για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ύψος του ετήσιου εισοδήματος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 40.000 ευρώ, ενώ για τα ζευγάρια το συνολικό ύψος του εισοδήματος θα πρέπει να είναι ως 60.000 ευρώ. Αν στην οικογένεια υπάρχουν ήδη ανήλικα τέκνα, τότε το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι εκτιμήσεις του Υπουργείου είναι ότι μπορούν να ωφεληθούν σχεδόν το 90%  όσων θα φέρουν στον κόσμο ένα παιδί μέσα στο 2020, ενώ για την πενταετία 2020-2024 υπολογίζουν ότι θα ωφεληθούν περίπου 400.000 νοικοκυριά. Σημειώνεται ακόμα ότι το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο για χρέη στο Δημόσιο και σε τράπεζες, ενώ αναμένεται να δοθεί σε κάθε δικαιούχο σε δύο δόσεις, μία με τη γέννηση του παιδιού και μία μετά από έξι μήνες.
     
    Όσον αφορά τους μέλλοντες γονείς από άλλες χώρες, θα μπορούν να λάβουν το επίδομα υπό την προϋπόθεση ότι ο ένας εκ των δύο θα πρέπει να διαμένει στην Ελλάδα μόνιμα και νόμιμα τουλάχιστον 10 χρόνια πριν από την απόκτηση του τέκνου, ενώ κατ΄ εξαίρεση μόνο για τα έτη 2020 και 2021 το επίδομα θα δίνεται εφόσον η μέλλουσα μητέρα «ως πολίτης τρίτης χώρας, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν».
     
    Παράλληλα με την θέσπιση του επιδόματος γέννας, υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα αρχίσει να εφαρμόζεται και ο μειωμένος ΦΠΑ από 24% σε 13% σε όλες τις συσκευασμένες βρεφικές τροφές, στις βρεφικές πάνες και στα βρεφικά και παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου.
     
    Οι ενέργειες αυτές έχουν στόχο την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας και επιθυμούν να προσφέρουν κίνητρα για την μείωση της υπογεννητικότητας στη χώρα μας. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζεται ότι το 22,8% των οικογενειών με παιδιά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχιας, ενώ το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 32,8% για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα