20 C
Athens
Friday, May 17, 2024
More

    Εκλογές στην Ισπανία υπό τον φόβο ταραχών στην Καταλονία

    Για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια προσέρχονται στις κάλπες οι Ισπανοί αυτή την Κυριακή, σε ένα ιδιαίτερα θολό κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας. Σύμφωνα με τις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, κανένα από τα κόμματα δεν θα καταφέρει να κατακτήσει την αυτοδυναμία, ώστε να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση.
    Οι σοσιαλιστές του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να αποσπάσουν ένα ποσοστό γύρω στο 27,3%, ελαφρώς μειωμένο δηλαδή σε σχέση με τις εκλογές του προηγούμενου Απριλίου, που θα τους εξασφαλίσει τη νίκη στις εκλογές και γύρω στις 120 έδρες από τις 350 της ισπανικής βουλής.
    Οι σοσιαλιστές εντείνουν τις προσπάθειες τους τις τελευταίες ημέρες βασιζόμενοι στο αφήγημα ότι είναι η μοναδική πολιτική παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα στη χώρα, με στόχο να καταφέρουν να αποσπάσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό από τους αναποφάσιστους που κατά τις εκτιμήσεις τους αγγίζει το 10%.
    Το ακροδεξιό κόμμα των Vox από την άλλη αναμένεται να ενισχυθεί και να αναδειχθεί σε τρίτη δύναμη αποσπώντας ως και 40 έδρες, καθώς εμφανίζεται ως ο μεγάλος ωφελημένος της διαμάχης που μαίνεται ακόμα για το καταλανικό ζήτημα.
     
    Την ίδια στιγμή, στην Καταλονία ετοιμάζονται διαδηλώσεις με βασικό αίτημα την ανεξαρτησία, ενώ εκφράζονται φόβοι για εκδηλώσεις βίας κατά τη διάρκεια τους, οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο των γενικευμένων επεισοδίων.
    Για τον σκοπό αυτό, λήφθηκε η απόφαση να ενισχυθεί ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή και διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Σίγουρα πάντως, η κατάσταση αυτή δεν προμηνύει ότι η Ισπανία θα καταφέρει να βγει από το ομιχλώδες τοπίο της αβεβαιότητας στην οποία έχει εισέλθει το τελευταίο διάστημα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα