22.9 C
Athens
Thursday, May 9, 2024
More

    Δομές μεταναστών και Κορονοϊός

    Ενημερωθήκαμε ότι και στις δομές υπάρχει ο φόβος του ιού και μάλιστα δεν μπορούμε να αντιληφθούμε σε τι βαθμό -επικινδυνότητας-μπορεί να φτάσει η εξάπλωση του.

    Αυτό διότι στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας, τυχαία αποκαλύφθηκε από γυναίκα η οποία πήγε να γεννήσει σε νοσοκομείο της Αθήνας. Τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στους λεγόμενους «κλειστούς πληθυσμούς» έκαναν την εμφάνισή τους, επιβεβαιώνοντας και στους Ελληνες επιστήμονες τη ραγδαία εξάπλωση του ιού σε τέτοιες συνθήκες.
    Παράλληλα συναγερμός σήμανε και με κρούσμα 29χρονη πρόσφυγα που επίσης γέννησε στη μαιευτική κλινική του Κικλίς.

    Σημειώνεται ότι στην ετοιμότητα του κυβερνητικού επιτελείου αναφορικά με τα κρούσματα στις κλειστές δομές είχε αναφερθεί ο υπ. Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης αναφέροντας πως είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κρούσματα και στους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι οποίοι αποτελούν το 1% του πληθυσμού.

    «Είμαστε έτοιμοι με ειδικό σχέδιο οπουδήποτε υπάρξουν κρούσματα να ενισχύσουμε την προστασία και τη φύλαξη», υπογράμμισε σε συνέντευξή του.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, για τους κλειστούς πληθυσμούς της δομής προσφύγων :

    «Στους κλειστούς πληθυσμούς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα διασποράς και μετάδοσης ενός τέτοιου ιού που μεταδίδεται τόσο εύκολα. Η μεταδοτικότητα και αυτό που ονομάζουμε εμείς οι επιστήμονες «attack rate», δηλαδή το πόσο εύκολα μεταδίδεται και κολλάει ο ένας τον άλλον και πόσο μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εκτίθενται στον ιό προσβάλλονται, είναι πολύ υψηλά σε αυτές τις καταστάσεις». 

    Για όλα τα παραπάνω υπάρχει όπως σημειώνουν οι αρμόδιοι, μέριμνα.Θα θέλαμε να ξέρουμε το σχέδιο και μάλιστα ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί γιατί όπως φαίνεται θα έρθει σύντομα αυτή η ώρα και ακόμα πιο σοβαρό ερώτημα, ποια είναι τα προληπτικά μέτρα που ισχύουν για όσους ζουν στις δομές διότι για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας γνωρίζουμε ότι για να κάνουν μια αναγκαστική και απαραίτητη μετακίνηση χρείαζονται τα απαιτούμενα έγγραφα άρα για τους μετανάστες τι θα χρειάζεται και ποιο θα είναι το πρόστιμο.

    Μήπως θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές όλες οι δομές και με φύλαξη 24 ώρες το 24 και συνεχόμενα τεστ σε όλους για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εξαπλωθεί ταχύτατα ο ιός στις τοπικές κοινωνίες.Για να δούμε διότι μετά τις δομές που είναι μια ωρολογιακή βόμβα σε ότι έχει να κάνει με την εξάπλωση του ιού υπάρχουν και άλλοι σοβαροί κλειστοί πληθυσμοί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

     

     

     

    Βίκυ Παπαλουκά 

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα