18.1 C
Athens
Friday, May 17, 2024
More

    Βουλή: Αποφασίζουν σήμερα για παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο

    Η τελευταία πράξη των εργασιών της «Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του» αναμένεται να παιχτεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Εκεί, οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν για τα πορίσματα στα οποία κατέληξε η Επιτροπή και θα κληθούν να αποφασίσουν «με μυστική ψηφοφορία, επί της προτάσεως της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης, όπως αυτές καθορίζονται και εξειδικεύονται στο πόρισμά της, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 86 του Συντάγματος (ιδίως της παρ. 3), 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής (ιδίως των παρ. 2 και 3 του άρθρου 157) και του ν. 3126/2003 «Ποινική Ευθύνη των Υπουργών» (ιδίως των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 6), όπως ισχύουν».

    Η συζήτηση στην Ολομέλεια είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 09:00 το πρωί με τους εισηγητές των κομμάτων, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να πάρουν το λόγο και οι πολιτικοί αρχηγοί.

    Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, με τη μυστική ψηφοφορία.

    Σύμφωνα με το πόρισμα της πλειοψηφίας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός αντιμετωπίζει την ποινική δίωξη για τα παρακάτω αδικήματα:

    • Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
    • Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)
    • Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259)
    • Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς)
    • Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019)
    • Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ)
    • Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ)
    • Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαίουΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ)

    Η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

    Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο.

    Πληροφορίες για αναβολή της συζήτησης λόγω της έντασης στο Αιγαίο δεν ευσταθούν, καθώς βάσει Συντάγματος και Κανονισμού της Βουλής η συζήτηση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών από την έκδοση της ημερήσιας διάταξης. 

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα