31.3 C
Athens
Saturday, June 29, 2024
More

    "Αντώνης Τρίτσης" βασικά χαρακτηριστικά και θεσμικές αλλαγές

    Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει τρία χαρακτηριστικά:
    – Είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς, μαζί με εθνικούς πόρους, τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ,

    το εμβληματικό Ταμείο της επόμενης γενιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Next Generation E.U.,και το Ταμείο της Δίκαιης Μετάβασης, θα συνδιαμορφώσει το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
    – Είναι δίκαιο, καθώς πρόσβαση σε αυτό θα έχουν όλοι οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βάση τη συμμετοχή κάθε τόπου στον εθνικό σχεδιασμό, αλλά και με κριτήρια γεωγραφικά, δημογραφικά και κοινωνικά.
    – Είναι αδιάβλητο, καθώς όλες οι διαδικασίες του  θα γίνονται ψηφιακά. Τα έργα του θα παρακολουθούνται από Ειδική Υπηρεσία, στην οποία μάλιστα -για πρώτη φορά-.θα συμμετέχουν και αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.«Θα είμαι», όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός,«μία πολιτική πρωτοβουλία εμπιστοσύνης προς τις τοπικές εκλεγμένες Αρχές. Αυτές θα αναλάβουν το ρόλο που τους αναλογεί στη χάραξη και υλοποίηση δράσεων στις περιοχές τους. Με τρόπο, όμως, που λειτουργεί συμπληρωματικά και γόνιμα για τις ευρύτερες Περιφέρειες. Και που, προφανώς, πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τον κεντρικό μας σχεδιασμό σε εθνική κλίμακα».
     
    Για δεκαετίες οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ασφυκτιούσαν κάτω από τον έλεγχο ενός γραφειοκρατικού Κράτους, Όμως, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο Πρωθυπουργός, αυτό αλλάζει. «Εμπιστευόμαστε», τόνισε χθες, «την Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού. Για μας η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί μοχλό προόδου, αποτελεί ταυτόχρονα και τον πιο κρίσιμο, ιστό κοινωνικής συνοχής.  Δεν είναι, πλέον, ούτε όμηρος ούτε απλό παρακολούθημα. Είναι σταθερός φίλος και συνοδοιπόρος του Κράτους». Στόχος τόνισε ο Πρωθυπουργός είναι «να αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματική οργανωτική και διοικητική αυτοτέλεια» και προανήγγειλε σημαντικές νέες παρεμβάσεις. Η πρώτη θα αφορά την αναθεώρηση του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις -μέσα στους περιορισμούς που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση- ώστε να επιταχυνθούν τα δημόσια έργα να μπορούν να επιταχυνθούν, εμβληματική μεταρρύθμιση. Η δεύτερη θα αφορά την ενεργότερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης στην Πρωτοβάθμια Υγεία, με οδηγό τα πολύτιμα διδάγματα από την εμπειρία της πανδημίας. Και, η τρίτη θα συνιστά μια εμβληματική θεσμική τομή με το δεύτερο μεγάλο κύμα μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το Κέντρο προς την Περιφέρεια, αλλά και το ξεκαθάρισμα των  αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Κεντρικού Κράτους. Στόχος είναι αυτή η εμβληματική μεταρρύθμιση, να είναι -μετά από διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση- νόμος του Κράτους πριν το τέλος του χρόνου.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα