Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τα χαμηλότοκα και με ευνοϊκούς όρους δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς μέχρι το πρωί της Τρίτης είχαν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στη δεύτερη φάση της περίπου 114.000 επιχειρήσεις, όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Από αυτές, οι 68.000 είναι ατομικές επιχειρήσεις και οι 46.000 νομικά πρόσωπα.
Όπως είναι γνωστό, η προθεσμία της δεύτερης φάσης έληγε κανονικά προχθές, αλλά πήρε παράταση έως την Παρασκευή, ενώ διευρύνθηκε και ο κύκλος των επιλέξιμων επιχειρήσεων, με την ένταξη των μικρών και πολύ μικρών, ακόμη κι αν ήταν προβληματικές στις 31/12/2019. Συνολικά υπολογίζεται ότι 1,4 δισ. ευρώ θα διατεθεί για τη δεύτερη φάση. Στην πρώτη φάση, 52.490 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 602 εκατ. ευρώ, τον Μάιο. Δηλαδή, κατά μέσον όρο, 11.500 ευρώ ανά επιχείρηση.
Ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε όσους έχουν ανάγκη αυτό το χρηματικό ποσό να υποβάλουν αίτηση έως την Παρασκευή. Ανέφερε, μάλιστα, και χαρακτηριστικά παραδείγματα δικαιούχων, που περιλαμβάνουν λιανικό εμπόριο μικρών ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους, όπως παντοπωλείων, καταστημάτων ψιλικών, περιπτέρων, ειδών δώρων, φαρμακείων, αρτοποιείων, ανθοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, κομμωτηρίων, αλλά και πωλητές λιανικών αγορών, ταξί, επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, ποτών κ.ά.
Στην απόφαση για την παράταση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που δημοσιεύθηκε χθες, διευκρινίζεται: «Ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κατά την έννοια του παραρτήματος Ι του καν. 651/2014, δύνανται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος ακόμη και αν ήταν προβληματικές στις 31/12/2019, υπό την αίρεση υιοθέτησης του σχεδίου τρίτης τροποποίησης του προσωρινού πλαισίου και υπό την προϋπόθεση ότι: α) δεν υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και β) δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης, ή δεν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης».
Ο κ. Σταϊκούρας κατονόμασε σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησης για ενίσχυση της ρευστότητας, εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Μεταξύ άλλων, σημείωσε:
– Για τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη ρύθμισή τους σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, το επιτόκιο θα είναι γύρω στο 2,5% και η έναρξη αποπληρωμής τοποθετείται το 2021.
– Πάνω από 160.000 επιχειρήσεις έκαναν χρήση του συμψηφισμού 25% στον ΦΠΑ που καταβλήθηκε εμπρόθεσμα με μελλοντικές υποχρεώσεις. Το συνολικό ποσό της ωφέλειας για τις επιχειρήσεις αυτές ανήλθε σε 155 εκατ. ευρώ.
– Το ακριβές ύψος της μείωσης προκαταβολής φόρου θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες και η μείωση θα είναι «γενναία».
– Εχουν ήδη εγκριθεί 10.150 αιτήσεις, συνολικού ύψους 1,29 δισ. ευρώ, για κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ.
– Το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουνίου και διαθέτει νέα δάνεια που μέσω μόχλευσης θα φθάσουν τα 7 δισ. ευρώ.