15.6 C
Athens
Monday, May 6, 2024
More

    Έναρξη της σχολικής χρονιάς με μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις

    Στα θρανία επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, υπό τους ιδιαίτερους κανόνες που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού.Το πρώτο κουδούνι χτυπά στις 8:15πμ σε όλα τα σχολεία της χώρας -πλην ορισμένων εξαιρέσεων- με τις υγειονομικές Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί.

    «Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και θα είναι όλα έτοιμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας την απαραίτητη χρήση μάσκας και προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε εκκρεμότητα».

    Η έναρξη της σχολικής χρονιάς περιλαμβάνει τον καθιερωμένο αγιασμό, με την πιστή τήρηση των μέτρων, ενώ αμέσως μετά οι μαθητές θα ακολουθήσουν το εξής πρόγραμμα:

    • Επεξήγηση και συζήτηση όλων των μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
    • Διανομή μάσκας και ατομικού δοχείου / παγουριού ανά μαθητή
    • Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά μαθητή
    • Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.

    Στη νέα πραγματικότητα, στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν παιδιά και εργαζόμενοι, περιλαμβάνονται τα αντισηπτικά και οι μάσκες. Ιδιαίτερα για τις μάσκες, οι οποίες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο, από το υπουργείο Παιδείας έχει τονιστεί ότι ένα ικανό χρονικό διάστημα θα αφιερωθεί (ανάλογα και τις ηλικίες των μαθητών) στην εκπαίδευση για τη σωστή χρήση τους, αλλά και γενικότερα στην τήρηση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του ιού.

    Ως προς τη διανομή των μασκών, αυτή έχει γίνει στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ χθες έγινε η αποστολή σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη και Πελοπόννησο. Από το Σάββατο ξεκίνησε η διανομή μασκών στην Αττική.

    Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τα σχολεία

    Τα βήματα που προβλέπει το πρωτόκολλο για τα σχολεία ανέπτυξε την Παρασκευή, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου:

    – Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση.

    – Η ομάδα κρούσης, που συστήνεται από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

    – Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση κρουσμάτων θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid-19 και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.

    – Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, θα μεταφέρεται άμεσα σε καλά αεριζόμενο χώρο και θα φοράει μάσκα. Μετά την απομάκρυνσή του, ο χώρος θα καθαρίζεται.

    – Ανάλογα με την περίπτωση, την ένταση των συμπτωμάτων και την κρίση του θεράποντα ιατρού, το άτομο που θεωρείται ύποπτο κρούσμα θα κριθεί αν θα υποβληθεί σε τεστ. Εφόσον υποβληθεί και είναι αρνητικό, θα επιστρέψει στη σχολική κοινότητα μετά από 24 ώρες από την υποχώρηση του πυρετού. Εάν το τεστ βγει θετικό και εφόσον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, θα επιστρέψει μετά από 10 μέρες.

    – Ο υπεύθυνος για τον κορωνοϊό είναι επιφορτισμένος επιπλέον με την καταγραφή και αναγνώριση των στενών επαφών (όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο). Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.

    -Στην περίπτωση που στην ίδια σχολική μονάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.

    -Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, εάν δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών (δηλαδή δεν είναι αδέρφια ή δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου) και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εντός 14 ημερών, τότε θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα